ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Κλείνει το Σωματείο Εμπορορραπτών μετά από 86 χρόνια

Μετά από 86 ολόκληρα χρόνια ενεργούς συμμετοχής και αγωνιστικής πορείας στα συνδικαλιστικά δρώμενα το Σωματείο των Εμπορορραπτών Ν. Σερρών αποχαιρέτισε την ενεργό δράση και σφράγισε για πάντα τις πόρτες του, αφήνοντας την αγκαλιά τόσο της ΟΕΒΕΣΣ, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου των Σερρών.

Ιδρυθέν και συσταθέν το 1935 και με αγωνιστική δράση μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Σωματείο των Εμπορορραπτών Ν. Σερρών ευημέρησε, γιγαντώθηκε, στήριξε τους επαγγελματίες που εκπροσωπούσε και τελικά υποτάχθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που επέταξε ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ενδυμάτων.

Το χειροποίητο “custom made” έδωσε τη σκυτάλη στη μαζική παραγωγή, προσιτών οικονομικά ρούχων, και οι επαγγελματίες ράπτες τον 21ο αιώνα σχεδόν αφανίστηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς ακολούθησαν το δρόμο του εμπορίου, προκειμένου να βιοποριστούν και το Σωματείο των Εμπορορραπτών χωρίς αντικείμενο και μέλη αποτελεί πλέον σήμερα μόνο ένα κειμήλιο του ένδοξου παρελθόντος των επαγγελματοβιοτεχνών, τότε που η Ομοσπονδία είχε υπό τη σκέπη της 144 σωματεία.

“Είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων, έτσι ορίζουν οι κανόνες της εξέλιξης” δήλωσε ο επί πολλά έτη Πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Βαγενάς, ο οποίος σε μία σεμνή, εθιμοτυπική διαδικασία, παρέδωσε το βράδυ της Τετάρτης (8/12/2021) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒΕΣΣ και στον Πρόεδρο Σωτήρη Κοτσαμπά το χαρτοφυλάκιο του Σωματείου. Κατά τη σύντομη ομιλία του προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒΕΣΣ ο Νίκος Βαγενάς θυμήθηκε πως το Σωματείο των Εμπορορραπτών ήταν πάντοτε παρόν σε όλους τους αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του, ενώ τόνισε τη σημασία συνασπισμού των επαγγελματιών και την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήρης Κοτσαμπάς, λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για ένα ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός, σε μια εποχή που τα σωματεία, λόγω της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης οικονομικής πραγματικότητας, θα έπρεπε να αυξάνονται και όχι να μειώνονται. Αν και το εν λόγω Σωματείο είχε εδώ και χρόνια παύσει στην ουσία τη λειτουργία του, εξήγησε πως για όλους τους επαγγελματίες η λυπηρή αυτή εξέλιξη θα έπρεπε να ληφθεί ως ήττα και σοβαρός προβληματισμός για το μέλλον.

Να σημειωθεί πως μετά από ώριμη σκέψη και απόφαση ο Νίκος Βαγενάς παρέδωσε όλα τα αρχεία του Σωματείου, ηλικίας 86 ετών, στα γενικά αρχεία του κράτους, ως ιστορική πηγή, εργαλείο και σημείο αναφοράς μιας παρελθούσας εποχής στα χέρια ενδεχόμενων μελλοντικών μελετητών. Η ΟΕΒΕΣΣ παρέλαβε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του αρχείου και το διαφυλάττει ως μάρτυρας και θεματοφύλακας του πολιτισμικού “θησαυρού” της πόλης των Σερρών.