ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες: Η “ανάπτυξη” των καφενείων

Φίλος αναγνώστης που διάβασε πρόσφατο σημείωμα μας για την πολύχρονη υποβάθμιση του Νομού Σερρών και τι φταίει για την κατάσταση αυτή, μας τηλεφώνησε και μας είπε τα εξής:

« Την ανάπτυξη ενός τόπου την κάνουν οι άνθρωποί του. Αρκεί μία βόλτα στην πόλη των Σερρών για να διαπιστώσει κανείς ότι ολόκληρη η πόλη μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καφενείο. Συνεχώς ανοίγουν νέα καφενεία (και στις συνοικίες της πόλης), τα οποία είναι γεμάτα από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Αυτή η καφενόβια  νοοτροπία μπορεί να είναι συμβατή με την όποια ανάπτυξη;

Ας μην ψάχνουμε λοιπόν δικαιολογίες ότι είμαστε εκτός  κεντρικών οδικών αξόνων, το ένα και το άλλο. Πιο απομονωμένη περιοχή από το Καρπενήσι δεν υπάρχει στην Ελλάδα και, όμως, καταφέρνει να έχει τουριστική κίνηση.

Ας ψάξουμε εμείς οι Σερραίοι την αιτία της στασιμότητάς μας στη νοοτροπία μας, την ατελείωτη ξάπλα στα καφενεία και ιδιαίτερα της νεολαίας μας. Μια κοινωνία αραγμένη στα «καταστήματα εστίασης»,  δείχνει  μικροαστική νοοτροπία και παραίτηση από κάθε προσπάθεια προκοπής.  Αν αλλάξουμε συμπεριφορά υπάρχει πιθανότητα να έρθει και η ανάπτυξη. Πικρή, πάντοτε, η αλήθεια, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για κάθε βελτίωση και πρόοδο. Αλήθειες που δεν θα ακουστούν, βεβαίως, από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, η οποία αναλώνεται, για ψηφοθηρικούς λόγους,  να κολακεύει αφόρητα το “λαό” ».

Πηγή: sertharros.gr – Δημήτρης Νάτσιος