ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Αβραμάκης: «Τα ανήλικα παιδιά σε δομές μεταναστών δεν πρέπει να δουλεύουν».

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την απαράδεκτη προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να προωθήσει την εργασία ανηλίκων που τελούν υπό την προστασία του κράτους σε κλειστές δομές φιλοξενίας, δήλωσε:

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ανήλικα παιδιά τα οποία για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται στην οικογενειακή τους εστία αλλά φιλοξενούνται σε κλειστές δομές υπό την προστασία του κράτους στα πλαίσια της κοινωνικής πρόνοιας, δεν σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά έχουν λιγότερα δικαιώματα. Αντίθετα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται συνεπάγεται ότι το κράτος και η πρόνοια έχουν περισσότερες υποχρεώσεις προς αυτά τα παιδιά.

Είναι υποχρέωση του κράτους να στηρίξει αυτά τα παιδιά, να φροντίσει ώστε να ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να τα υποστηρίξει προκειμένου να μπορέσουν να διαγωνιστούν για να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε κάποια επαγγελματική σχολή της επιλογής τους. Ο «εξαναγκασμός» αυτών των παιδιών να εισέλθουν πρόωρα σε χώρους εργασίας και μάλιστα με χειρότερους όρους και μειωμένους μισθούς σε σχέση με ότι προβλέπεται, αποτελεί προσβολή για το σύνολο της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί άμεσα το λάθος της και να πάρει πίσω την κατάπτυστη πρωτοβουλία της. Οφείλει να στηρίξει ακόμα περισσότερο αυτά τα παιδιά και να φροντίσει για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική τους επανένταξη, την ολοκλήρωση τουλάχιστον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την υποστήριξη αυτών των παιδιών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση».