Το ζήτημα του αποκλεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των επιχειρήσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατόπιν πρωτοβουλίας του επικεφάλης της Περιφερειακής Παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη.
Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να ωφεληθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, λόγω των κριτηρίων που επιλέχτηκαν για την μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, οδηγεί στον αποκλεισμό 14000 επιχειρήσεων από τις 20000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.
Όπως μάλιστα προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία των 200 εκ €, κατευθύνεται στις περιφερειακές ενότητες της Χαλκιδικής και της Πιερίας, καθώς τα κριτήρια που επιλέχθηκαν ευνοούν προκλητικά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αποκλείουν σχεδόν εξολοκλήρου τους κλάδους της εστίασης που έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Ειδικά ο Νομός Σερρών που συγκαταλέγεται στους φτωχότερους της Περιφέρειας και της χώρας, αδικείται κατάφορα, αφού τα κριτήρια που επέλεξε η Περιφέρεια να ισχύσουν σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα, αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των Σερραίων από την μη επιστρεπτέα αυτή ενίσχυση.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Για μια ακόμη φορά βιώνουμε τον αποκλεισμό του Νομού Σερρών από Προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις μεγάλες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και να διασώσουν κάποιες θέσεις εργασίας. Για μια ακόμη φορά βιώνουμε μια κατάσταση όπου η πολιτική διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα του Νομού Σερρών και υλοποιεί Προγράμματα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που ευνοούν προκλητικά συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου στο Νομό Σερρών χρηματοδοτούνται μόλις 285 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στο Νομό είναι περίπου 7.745.800€, τη στιγμή που με βάση την αναλογία πληθυσμού θα έπρεπε να ενισχυθούν τουλάχιστον με 15 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις του Νομού Σερρών. Το γεγονός μάλιστα ότι για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκοί πόροι από το Πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες» και αποδεικνύεται ότι η φτωχότερη περιφερειακή ενότητα παίρνει και τη μικρότερη χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος από άλλες περιφερειακές ενότητες που χρηματοδοτούνται υπέρμετρα.
Είναι σαφές ότι τόσο η πλειοψηφία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και η κυβέρνηση, θεωρούν το Νομό Σερρών δεδομένο πολιτικά και εκλογικά. Θεωρούν ότι σε αυτή την τραγική οικονομική συγκυρία που βιώνει ο Νομός Σερρών δεν χρειάζονται ουσιαστικές οικονομικές παρεμβάσεις και γενναία χρηματοδότηση για να διασωθούν όσο περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στο Νομό Σερρών που βιώνει την ακραία ύφεση και φτωχοποίηση.
Δυστυχώς για το Νομό Σερρών αλλά και για τη χώρα η κυβέρνηση και συνολικά η ΝΔ υλοποιούν μια οικονομική πολιτική μεγέθυνσης των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των Περιφερειών όσο και μεταξύ των ανθρώπων. Σήμερα, είναι κοινή παραδοχή ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός χρειάζονται ένα άλλο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα υποστηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας και κάθε περιφερειακής ενότητας,
Ζητάμε και απαιτούμε να τροποποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και σε κάθε περίπτωση να ενισχυθούν ισότιμα όλες οι Περιφερειακές ενότητες και όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Ο σχεδόν πλήρης αποκλεισμός των επιχειρήσεων εστίασης, των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων είναι καταστροφικός για την τοπική μας οικονομία. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουν να εξασφαλίσουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων που όχι απλώς πλήττονται αλλά κινδυνεύουν με αφανισμό»