ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες – Αβραμάκης: «Επικίνδυνο ο πρωθυπουργός να εμπλέκει τη χώρα με αποστολή νέου οπλισμού στην Ουκρανία»

Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με την εκ νέου αποστολή όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα.

Αναλυτικά: 

«Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που πρόκειται να αποστείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Η συμπερίληψη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών που θα στείλουν οπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία φέρεται να συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Για μια ακόμη φορά, η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει ενημερωθεί σχετικά ενώ δεν φαίνεται να έχει ερωτηθεί ούτε η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η προσωπική όπως φαίνεται απόφαση του πρωθυπουργού, όπως και οι προηγούμενες, γίνονται σε μια συγκύρια νέας όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την επιθετικότητα και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες ημέρες αφότου ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, σε  συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής όπλων στην Ουκρανία καθώς και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά για να πάρουμε οπλικά συστήματα από εκεί και να τα στείλουμε στην Ουκρανία, δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία», είναι άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη.

Ο οπλισμός μάλιστα που φέρεται να υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ ερήμην των Γενικών Επιτελείων, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και συστήματα πυροβολικού, βαρύ δηλαδή οπλισμό, που διαθέτει η χώρα μας και με τα οποία είναι εξοικειωμένος ο ουκρανικός στρατός.

Η προσωπική αυτή απόφαση του πρωθυπουργού, εμπλέκει τη χώρα μας περισσότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας ενώ αν υλοποιηθεί θα στερήσει πολύτιμα οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού για την άμυνα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός οφείλει πρώτιστα να ενημερώσει τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τη φύση και το περιεχόμενο των συζητήσεών του στο ζήτημα της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες προτού ληφθεί μια τέτοιου τύπου απόφαση. Είναι απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε για μια τέτοια εξέλιξη από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτο και κυρίως επικίνδυνο ο πρωθυπουργός να εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο με προσωπικές του αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.»