ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Αβραμάκης: «Aνασχηματισμός φιάσκο»

Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ που μέχρι χθες ισχυρίζονταν δημοσίως ότι έχουν γίνει όλα τα ανθρωπίνως δυνατά στα κρίσιμα μέτωπα όπως η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές, ομολόγησαν σήμερα και επίσημα την πλήρη αποτυχία στη διαχείριση αυτών των κρίσεων.

Η εκπαραθύρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (Κικίλιας, Κοντοζαμάνης) και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς) καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε τόσο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης της πανδημίας όπου τα Νοσοκομεία και οι δομές του ΕΣΥ αποδυναμώνονται καθημερινά όσο και στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως οι πρόσφατες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Το δε φιάσκο με την «υπουργοποίηση» Αποστολάκη, εκθέτει ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος ακόμα και το κομβικής πλέον σημασίας ζήτημα της πολιτικής προστασίας επιχείρησε να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Ανακοίνωσε ως Υπουργό τον πρώην Υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να επιδιώξει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχε τεθεί ως προϋπόθεση και χωρίς καν να έχει διασφαλίσει ότι ο ανακοινωθείς «Υπουργός» αποδέχεται την πρόταση. Η άρνηση του κ. Αποστολάκη να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού στην κυβέρνηση, ακυρώνει στην πράξη τον ανασχηματισμό και αποδεικνύει την προχειρότητα των επιλογών και την ανικανότητα του ίδιου του πρωθυπουργού να καθορίσει ακόμα και το κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια όμως στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησής του, αδυνατεί να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η οικονομική του πολιτική στην κοινωνία που στενάζει υπό το βάρος των ραγδαίων ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες ακόμα και στα βασικά προϊόντα διατροφής. Η υπερβολική και αδικαιολόγητη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, η αναίτια κυβερνητική απόφαση να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα σε μια συγκυρία μάλιστα που εκτοξεύτηκαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, ο δραστικός περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών παρά το κυβερνητικό αφήγημα μειώσεων φόρων και εισφορών, η διά νόμου μείωση μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση με το νέο εργατικό νόμο σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα ελληνικά νοικοκυριά.

Παρ’ όλα αυτά, ο προαναγγελθείς εδώ και ημέρες ανασχηματισμός δεν συνοδεύτηκε από την αντικατάσταση των προσώπων που είτε ευθύνονται είτε αδυνατούν να παρέμβουν ώστε να προφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ο Πρωθυπουργός είτε δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά συμβαίνει, είτε, όπως μαρτυρούν οι διαρροές του στενού περιβάλλοντος του Μαξίμου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους υπαίτιους ή μη ικανούς Υπουργούς που ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση, λόγω εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

Τέλος, η αντικατάσταση του Υπουργού Τουρισμού αποδεικνύει ότι και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε, ενώ η διατήρηση της Υπουργού Παιδείας που κατόρθωσε να αφήσει χωρίς πρωτοετείς φοιτητές δημοφιλείς και καταξιωμένες πανεπιστημιακές σχολές καταδεικνύει την εμμονή της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει το σύνολο της εκπαίδευσης, υποβαθμίζοντας τις δημόσιες δομές προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άγονται και φέρονται από ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση που η κυβέρνηση όχι απλώς δεν μπορεί να διαχειριστεί ,αλλά με τις πολιτικές της και τις δεσμεύσεις της στην οικονομική ολιγαρχία την οξύνει. Ο ελληνικός λαός, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε να διαμορφώσουμε αναχώματα στην κοινωνική καταστροφή που θα επιφέρουν οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την ταχύτερη δυνατή δημοκρατική μετάβαση σε κοινωνικά δίκαιες πολιτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων, αποκατάστασης εισοδημάτων και δικαιωμάτων, δίκαιης και ισόρροπης κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε αυτοί να αξιοποιηθούν για το όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των λίγων».