ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόδος: Πάνω από 10.000 τουρίστες στον δρόμο – Απεγκλωβισμοί από την θάλασσα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος που μετά την τεράστια αναζωπύρωση της φωτιάς από το μεσημέρι του Σαββάτου, το νησί μετράει πολλές χιλιάδες καμένα στρέμματα γης.

Τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να εκκενωθούν περισσότερα από 12 ξενοδοχεία, κάποια εκ των οποίων παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Κιοτάρι, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννη Παπαβασιλείουπερίπου 10.000 τουρίστες βρίσκονται στον δρόμο!

Παράλληλα, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης στους τέσσερις οικισμούς που εκκενώθηκαν (Λάρδου, Λαέρμου, Κιοταρίου και Πυλώνα), τουλάχιστον 2.000 κάτοικοι και τουρίστες απεγκλωβίστηκαν από θάλασσα με τη βοήθεια Λιμενικού, Στρατού και ιδιωτών.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας στη Ρόδο επιχειρούν: 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων. Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί: Εναέρια: 2xCL-415 1xCH-47D (Ε/Π) Επίγεια: 2 Π/Γ (προωθητής γαιών) 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών) 2 ανατρεπόμενα 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων) 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά) 2 πυροσβεστικά οχήματα 14 άτομα χειριστές οχημάτων 6 Λεωφορεία 4 STEYER 6 πλωτά ειδικών δυνάμεων Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος. Η προσπάθεια κατάσβεσης είναι τεράστια, ενώ απευθύνεται έκκληση για βυτιοφόρα στον Προφήτη Ηλία.

Στη «μάχη» έχει προστεθεί και ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί τρία λεωφορεία του Στρατού Ξηράς και ένα λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας για εκκένωση πολιτών.