ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση Antonov: Λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών;

Στην εκτίμηση ότι πρόκειται για υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα εκρηκτικά 12 τόνων που μετέφερε το μοιραίο Antonov να προέρχονται από την δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καταλήγουν οι επίσημες κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως εξηγούσαν στον πρόεδρο της κυβέρνησης, δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για την τύχη των όπλων που αποστέλλει η Δύση στην Ουκρανία είτε απευθείας στην ίδια την χώρα ή μέσω τρίτων όμορων χωρών (Πολωνία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Τουρκία)!

Εδώ και εβδομάδες στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη οργιάζουν οι φήμες ότι τα όπλα της Δύσης δεν πηγαίνουν στο μέτωπ,ο αλλά μεταπωλούνται εκτός της Ουκρανίας. Για τον λόγο αυτό, στις 11 Ιουλίου, η ΕΕ ενίσχυσε τη συνεργασία της με τη Μολδαβία προκειμένου να τη βοηθήσει να ελέγξει τα σύνορά της με την Ουκρανία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λαθρεμπορίου όπλων από την εμπόλεμη χώρα!

Ειδικότερα, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «κόμβου υποστήριξης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία», χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, στη διάρκεια Συνόδου Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών με τους ομολόγους της της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, που έγινε στην Πράγα.

Παράλληλα, το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση προσωρινής ειδικής επιτροπής στην Verkhovna Rada (σ.σ. Βουλή), η οποία θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στον έλεγχο της χρήσης των όπλων που έχουν παραληφθεί από δυτικούς εταίρους!

Ανάλογη συζήτηση για την τύχη των δυτικών όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία, ξεκίνησε και στο αμερικανικό Κογκρέσο! Την περασμένη εβδομάδα, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Βικτόρια Σπάρτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής επιμένει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει τρόπο να ελέγξει τις αποστολές μόλις τα όπλα φτάσουν στην Ουκρανία και θα μπορούσαν αυτά να καταλήξουν ακόμη και «στη Συρία και στη Ρωσία». Σύμφωνα με την ίδια, στην ουκρανική ηγεσία προσφέρθηκε ένας μηχανισμός ελέγχου «χωρίς περιττή γραφειοκρατία», αλλά απορρίφθηκε από την Ουκρανική Προεδρία!

Ιδίως αυτή η τελευταία αποκάλυψη Σπάρτς για την άρνηση της Ουκρανικής Προεδρίας να αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού στοιχειώδους ελέγχου της πορείας των όπλων που αποστέλλονται ως βοήθεια στο Κίεβο, γεννά πλείστα ερωτήματα και ενισχύει τις φήμες ότι τα δυτικά όπλα χάνονται στα δαιδαλώδη κυκλώματα του παγκόσμιου λαθρεμπορίου όπως συνέβη κατά το παρελθόν σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές (Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Σαχέλ) που οι ΗΠΑ τροφοδοτούσαν με όπλα.

Πηγή: ieidiseis.gr