Χωρίς κατηγορία

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε σπίτια, μπαρ και σχολεία (γραφήματα)

Ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους με την ισπανική El Pais να δείχνει μέσω γραφημάτων τρία καθημερινά παραδείγματα σε σπίτια, μπαρ και σχολεία.

Η μελέτη που παρουσιάζει η El Pais έγινε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσέ Λουίς Χιμένεθ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και παρουσιάζει τον κίνδυνο στους εσωτερικούς χώρους.

Η μετάδοση του κορονοϊού στο σπίτι

Στο πρώτο παράδειγμα φαίνεται ένα δωμάτιο ενός σπιτιού, όπου βρίσκονται έξι άνθρωποι με έναν να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Περίπου το 31% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Ισπανία προκαλούνται από τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, κυρίως μεταξύ οικογένειας και φίλων.

Ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται ασφαλείς αποστάσεις, εάν τα έξι άτομα περάσουν τέσσερις ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, πέντε θα μολυνθούν.

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα φορούν όλοι μάσκες προσώπου, τότε τέσσερα άτομα κινδυνεύουν από μόλυνση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση εάν η έκθεση παραταθεί.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται κάτω από έναν όταν η ομάδα χρησιμοποιεί μάσκες προσώπου, μειώνει τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά το ήμισυ και αερίζει τον χώρο που χρησιμοποιείται.

Η μετάδοση του κορονοϊού μπαρ

Στο δεύτερο παράδειγμα υπάρχει η εξάπλωση του κορονοϊού μέσα σε ένα μπαρ, όπου ένας πελάτης έχει τον ιό.

Σε ένα μπαρ όπου η χωρητικότητα έχει μειωθεί στο 50% και υπάρχουν 15 πελάτες με τρία άτομα προσωπικό, με τα παράθυρα κλειστά και χωρίς εξαερισμό, τότε μετά από 4 ώρες 14 από τους πελάτες θα έχουν μολυνθεί.

Σε περίπτωση που όλοι χρησιμοποιούν μάσκες, τότε μετά από τέσσερις ώρες θα υπάρξουν 8 νέα κρούσματα.

Ενώ αν υπάρχει εξαερισμός και ανοιχτά παράθυρα, με τον χρόνο παραμονής να μειώνεται στο μισό τότε ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται σε ένα άτομο.

Η μετάδοση του κορονοϊού στα σχολεία

Το πιο επικίνδυνο σενάριο στο σχολεία είναι αν δεν υπάρχει εξαερισμός, με τον δάσκαλο να είναι ο ασθενής μηδέν.

Εάν περάσουν δύο ώρες στην τάξη με έναν μολυσμένο δάσκαλο, χωρίς να ληφθούν μέτρα για καλό εξαερισμός για την αντιμετώπιση του αριθμού των αερολυμάτων, τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν έως και 12 μαθητές.

Εάν όλοι φορούν μάσκα, ο αριθμός που θα μπορούσε να μολυνθεί μειώνεται σε πέντε.

Εάν ο χώρος αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με καθαρό αέρα είτε μηχανικά, και η τάξη σταματά μετά από μία ώρα για να ανακυκλωθεί πλήρως ο αέρας, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Οι φωνές αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης

Στην αρχή της πανδημίας, θεωρήθηκε ότι τα μεγάλα σταγονίδια που αποβάλλουμε όταν βήχουμε ή φτερνίζονταν ήταν το κύριο μέσο μετάδοσης.

Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το να φωνάζεις και να τραγουδάς σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαερισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μιλώντας δυνατά απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς από ό, τι όταν δεν μιλάμε καθόλου.

Αυτά τα αερολύματα, εάν δεν διαχέονται μέσω εξαερισμού, γίνονται όλο και πιο συγκεντρωμένα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι αυτά τα σωματίδια – τα οποία απελευθερώνουμε επίσης στην ατμόσφαιρα όταν απλώς αναπνέουμε και τα οποία μπορούν να ξεφύγουν από ακατάλληλα φθαρμένες μάσκες προσώπου – μπορούν να μολύνουν άτομα που περνούν περισσότερο από λίγα λεπτά σε ακτίνα πέντε μέτρων ενός μολυσμένου ατόμου, ανάλογα με το χρονικό διάστημα και τη φύση της αλληλεπίδρασης.

Στο ακόλουθο παράδειγμα, περιγράφεται ποιες συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε αυτήν την κατάσταση.

 

Πηγή: newsbeast.gr