Χωρίς κατηγορία

Ποιες ποινές προβλέπονται μετά την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής

ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, δεν υιοθετήθηκε από την Εδρα, η οποία απεφάνθη ότι δεν είναι αθώοι οι κατηγορούμενοι κι αποφάσισε ότι το πρώην κοινοβουλευτικό κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο έχουν πάρει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, που αιτούνται για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι μακρινή. Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη. Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση. Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πρόεδρος θέλει να τρέξει τη διαδικασία και σήμερα ενδεχομένως να παρέλθει και του ωραρίου (σ.σ.: κλείνει στις 15:00 το δικαστήριο) η συνεδρίαση, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Σάββατο για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα η πολύκροτη υπόθεση.