Χωρίς κατηγορία

Ποια επιδόματα αυξάνονται και ποιοι τα δικαιούνται

Στην αύξηση του ποσού για τα επιδόματα τέκνων, στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ οι πόροι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την καταβολή επιδομάτων όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπενθυμίζεται πως τα υφιστάμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα τρία επιδόματα είναι τα εξής:

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά με 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, θα απαιτηθεί να αυξηθεί η δαπάνη χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, καθώς αναμένεται αύξηση των δικαιούχων του λόγω μείωσης εισοδημάτων από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον θα δοθεί έξτρα ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Το επίδομα τέκνων χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες με 70, 42 και 28 ευρώ ανά παιδί για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανά μήνα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αύξηση του προϋπολογισμού που θα δοθεί για την καταβολή του επιδόματος, καθώς εκτιμάται πως φέτος -λόγω της υγειονομικής κρίσης- οι δικαιούχοι θα αυξηθούν, καθώς θα βρεθούν με χαμηλότερα εισοδήματα εξαιτίας των πολύμηνων αναστολών συμβάσεων και αυτόματα θα ενταχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα επιδόματος.

Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται σε πάνω από 260.000 οικογένειες με 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται αύξηση του βασικού ποσού στα 100 ευρώ το μήνα και αύξηση των δικαιούχων που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Στην περίπτωση που αυξηθεί το βασικό ποσό, τότε το ανώτατο όριο της επιδότησης
ενοικίου θα διαμορφωθεί στα 240 ευρώ.