ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάσχα: Πότε πληρώνονται δώρο, μισθοί, συντάξεις

Οι πληρωμές μισθών, δώρων, συντάξεων και ειδικών επιδομάτων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να αναθερμάνουν την πασχαλινή αγορά, η οποία δοκιμάζεται εν μέσω ακρίβειας και ανατιμήσεων.

Η αρχή γίνεται από σήμερα (14/4), με τις καταβολές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου σε μη μισθωτούς (τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ). Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, τη Μεγάλη Τετάρτη (20/4) και αφού μεσολαβούν οι τραπεζικές αργίες της Παρασκευής (15/4) και Μεγάλης Δευτέρας (18/4) λόγω του Πάσχα των Καθολικών, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο στους δικαιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9.

Την ίδια ημέρα θα χορηγηθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, έως την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί η εν λόγω παροχή στους 167.000 δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ και στους 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4) θα πληρωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο, ενώ έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.

Έως την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και η διπλή δόση από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 240.000 ωφελούμενους, όπως και η έκτακτη μισή επιπλέον δόση για το Επίδομα Παιδιού.

Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οφείλουν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα πληρωθούν σε δύο δόσεις. Αναλυτικά:

Η πρώτη δόση καταβάλλεται σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Θα αφορά όσους εντάχθηκαν στη «Συν-Εργασία» για οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο 2022. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα η πρώτη δόση για όσους εργαζομένους εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Απρίλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας.

Η δεύτερη δόση του δώρου Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

Πηγή: naftemporiki.gr