ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία – Μαριούπολη: Καταγγελίες ότι δεν τηρείται η κατάπαυση του πυρός

Σε θρίλερ εξελίσσεται η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Πριν από λίγο το δημαρχείο της πόλης ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η απομάκρυνση των αμάχων λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας.

Λίγο νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο είχε καταγγείλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

Το πρωί ανακοινώθηκε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, προκειμένου να δημιουργηθεί διάδρομος για να φύγουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Μια εξέλιξη που ήρθε την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.

Όμως οι πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος σε αυτές είναι εξαιρετικά μικρές, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι ο διάλογος με το Κίεβο δεν θα είναι εφικτός παρά μόνο αν γίνουν δεκτές «όλες οι απαιτήσεις της Ρωσίας», κυρίως το «ουδέτερο και μη πυρηνικό» καθεστώς της Ουκρανίας και «η υποχρεωτική της αποστρατιωτικοποίηση».

Παράλληλα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Χερασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Πηγή: www.enikos.gr