ΕΛΛΑΔΑ

Ωρωπός: Κινητοποίηση της ΕΜΑΚ για να σωθεί πάπια!

Μία ενήλικη πάπια σώθηκε χάρις την άμεση και μεγάλη κινητοποίηση του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού και μονάδας της ΕΜΑΚ, των τοπικών αρχών της Κοινότητας Αφιδνών του Δήμου Ωρωπούφιλοζωικής οργάνωσης Αγίου Στεφάνου και εθελοντών της ΜΑΚΙΠ καθώς και επισκεπτών που βρέθηκαν στη λίμνη Μπελέτσι και παρατήρησαν πως το συμπαθές πτηνό ήταν σε άμεσο κίνδυνο.

Το κάτω ράμφος της πάπιας εγκλωβίστηκε σε κατεστραμμένο κουτάκι από αναψυκτικό που πέταξε αλόγιστα κάποιος…

Η πάπια εθεάθη να έχει εγκλωβιστεί με το κουτάκι του αναψυκτικού την Δευτέρα αλλά δεν υπήρξε χρόνος για άμεση αντίδραση. Από το πρωί της Τρίτης 23/8 στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του πτηνού με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συμπαράσταση από χελώνα!

Η πάπια φανερά ανήσυχη άρχισε να βγάζει ήχους απόγνωσης προκαλώντας την αντίδραση των επισκεπτών που βρέθηκαν από νωρίς σήμερα στη λίμνη Μπελέτσι για να απολαύσουν το φθινοπωρινό σκηνικό σε υψόμετρο 650 μέτρων στην Πάρνηθα, εντός της Ιπποκρατείου Πολιτείας.  Το συγκινητικό ήταν – όπως φαίνεται και στη φωτογραφία – πως στο πλευρό της πάπιας βρίσκονταν συνεχώς μία μικρή χελώνα!

Κάλεσαν την ΕΜΑΚ

Δυστυχώς όμως κανείς από τους επισκέπτες δεν είχε τις γνώσεις αλλά και τα διαθέσιμα μέσα για να απεγκλωβίσει το άτυχο πτηνό ωστόσο ενημέρωσαν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ωρωπού, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Δήμα τον τοπικό σύμβουλο Αφιδνών Γιώργο Ντόστη καθώς και εθελοντές της ΜΑΚΙΠ.

Κρίθηκε πως μόνο η ΕΜΑΚ θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση με τη συνδρομή των αξιωματικών του 6ου σταθμού της Π.Υ. Χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί αντλία νερού για να περιοριστεί η πάπια και με ένα κανό αξιωματικός της ΕΜΑΚ κατάφερε να πιάσει το πνηνό και με προσεκτικές κινήσεις να απεγκλωβίσει το ράμφος από το μεταλλικό κουτί.

Επιφωνήματα και συγχαρητήρια

Το αίσιο τέλος της επιχείρησης συνοδεύτηκε από επιφωνήματα και χειροκροτήματα από τους επισκέπτες και όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση ενώ για άλλη μία φορά τέθηκε το ζήτημα της ρύπανσης της περιοχής λόγω των πολλών επισκεπτών. Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση και κυρίως τους πολίτες, τους εθελοντές και τα μέλη της φιλοζωικής που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή: ethnos.gr