ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οφρύνιο: Ανακοίνωση του συλλόγου “Παραλία” για την χωματερή

Προς κο Δήμαρχο Παγγαίου κ. ΦΙΛΙΠΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Θέμα: Πυρκαγιά στην παράνομη χωματερή Οφρυνίου- Τοξικό νέφος

Κύριε Δήμαρχε,

Εκδηλώθηκε (προχθές;) πυρκαγιά στην παράνομη ανεξέλεγκτη χωματερή του Οφρυνίου (δίπλα στο «Αβανα»), η οποία απέχει μόλις 400 μ από κατοικημένη περιοχή.
Στον ενλόγω παράνομο σκουπιδότοπο, πετάνε συνήθως άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων, κουβάδες από μπογιές, πλαστικά τελάρα, λάστιχα αυτοκινήτων και άλλα μπάζα, τα οποία όταν καίγονται είναι γνωστό ότι εκλύουν εξαιρετικά τοξικές και καρκινογόνες ουσίες (διοξίνες).
Από την πρώτη στιγμή της φωτιάς, τα τοξικά καυσαέρια κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της παραλίας Οφρυνίου και Ορφανίου, γεμίζοντας τους οικισμούς με αιθαλομίχλη, προκαλώντας έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους, που κλείστηκαν στα σπίτια τους.

Επειδή σας είναι γνωστό ότι οι χωματερές αυτές στην Ελλάδα έπρεπε να είχαν κλείσει από το 2008 αλλά και ότι τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα έχει πληρώσει 59 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για τη συνεχιζόμενη παρανομία

Σας ζητούμε:
α. Να παρέμβετε αμέσως για την κατάσβεση της ρυπογόνας-τοξικών καυσαερίων πυρκαγιάς στη χωματερή Οφρυνίου.
β. Να κάνετε επειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κλείσει η χωματερή και να αποκατασταθεί το εκεί περιβάλλον.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, το ταχύτερο δυνατό, για τις σχετικές ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Με εκτίμηση
για το Δ/κό Συμβούλιο του Συλλόγου μας