Χωρίς κατηγορία

ΟΕΒΕΣ Σερρών: Το Πρόγραμμα “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” που έγινε “ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ”

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Σερρών:

«Όπως γνωρίζετε, τα αποτελέσματα του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στις οικονομικά “διψασμένες” από την υγειονομική πανδημία επιχειρήσεις των Σερρών, που μετά λύπης διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”, λειτούργησε ως “ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ”, αφήνοντας ‘εκτός’ πολλούς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις προς όφελος των μεγαλυτέρων.

Χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ευρώ τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, ενώ ενισχύθηκε ένα μικρό ποσοστό, μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα ενστάσεων, δημιουργώντας σκιές στις προθέσεις και στον βασικό σχεδιασμό.

Οι ΜμΕ των Σερρών έγιναν θεατές και κοινωνοί μιας αδικίας, η οποία “μοίρασε” στον 2ο μεγαλύτερο Νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κονδύλια δυσανάλογα του μεγέθους και των αναγκών του, αναλογικά με άλλους Νομούς, καθώς η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων δημιούργησε αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων.

Αντιλαμβανόμενη την αδικία η ΟΕΒΕΣ Σερρών αντέδρασε ακαριαία και με επιστολή που απέστειλε προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αντιπεριφέρεια Σερρών και το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στις 5/01/2021 (Αριθμ. Πρωτ: 2120) ζήτησε την Αναλυτική κοινοποίηση των αποτελεσμάτων εντάξεων/απορρίψεων του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» κατά τα πρότυπα των αποτελεσμάτων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και από άλλες Περιφέρειες όπως της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα η ΟΕΒΕΣΣ ζήτησε:

Το σύνολο των υποβεβλημένων αιτήσεων ανά περιφερειακή ενότητα.

  • Το σύνολο των εντάξεων και απορρίψεων ανά περιφερειακή ενότητα, τόσο αριθμητικά όσο και σε ύψος εγκεκριμένων ποσών, σε σχέση με το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος.
  • Πιο εξειδικευμένα για την Περιφερειακή ενότητα Σερρών, το σύνολο των υποβληθεισών προτάσεων και των εγκεκριμένων και κατά κλάδο δραστηριοποίησης με εξειδίκευση μεταξύ των κλάδων (πχ εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμός), επιφυλασσόμενη για περαιτέρω ενέργειες προς όφελος των επαγγελματιών του Ν. Σερρών.

 

Μετά λύπης μας σας ενημερώνουμε σήμερα πως παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες (τηλεφωνικά μέσω του νομικού συμβούλου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας) και εκκλήσεις ακόμη και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  από πλευράς της διοίκησης της ΟΕΒΕΣΣ, ουδεμία ενέργεια περί ικανοποίησης του αιτήματός μας δεν έχει ακόμη λάβει χώρα από τους προαναφερθέντες φορείς (Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ).

Βάσει των ανωτέρω αιτούμαστε:

1) Όπως έρθει σε επικοινωνία ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ με τον νομικό σύμβουλο της ΟΕΒΕΣΣ (Αλέξη Παρασκευιώτη  – τηλ: 6978559808), για την αναλυτικότερη ενημέρωση του οργάνου της ΓΣΕΒΕΕ επί των πεπραγμένων της ΟΕΒΕΣΣ επί του ζητήματος και για την διαμόρφωση ενός ισχυρότερου και πιο ενιαίου μετώπου νομικής κάλυψης και διεκδίκησης του αιτήματός μας.

2) Όπως μας ενημερώσατε για την ύπαρξη ή μη σχετικού εγγράφου της ΓΣΕΒΕΕ προς τις Περιφέρειες, όπου διαπιστώνεται και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το πρόγραμμα οικονομικής επιχορήγησης μέσω ΕΣΠΑ δεν αφορά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

3) Όπως μας διευκρινίσατε για το αν προηγήθηκε για τη διαμόρφωση των κριτηρίων του προγράμματος διαβούλευση μεταξύ των αρμοδίων φορέων και κατάθεση προτάσεων από τη ΓΣΕΒΕΕ, τις κλαδικές & τοπικές ομοσπονδίες και τα κατά τόπους Επιμελητήρια.

Οι Σερραίοι επαγγελματίες νιώθουν αδικημένοι και συνεχίζουν να έχουν πολλά ερωτηματικά, τα οποία η σιγή και άρνηση της Περιφέρειας να κοινοποιήσει τη ζητούμενη αναλυτική λίστα των αποτελεσμάτων διογκώνει, καλλιεργώντας  ένα ομιχλώδες τοπίο ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Στο σημείο αυτό η συνεργασία και συμβολή σας στον αγώνα μας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη για τους χειμαζόμενους Σερραίους επαγγελματίες, που πέραν των άλλων, μετά την υγειονομική πανδημία έρχονται δυστυχώς αντιμέτωποι, και με την «πανδημία» λουκέτων στις επιχειρήσεις τους.»