ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νιγρίτα: Τίτλοι τέλους για την Εθνική Τράπεζα Νιγρίτας – Η ιστορία της

Μέρες νοσταλγίας για το κτήριο που έμελλε να ταυτιστεί με τη Νιγρίτα και συνολικά με την επαρχία Βισαλτίας επί μισό αιώνα περίπου (47 χρόνια για την ακρίβεια), φέρνει η αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας. Το υποκατάστημα είχε την ίδια τύχη με αυτά της Ροδόπολης, της Ηράκλειας και της Νέας Ζίχνης.

Το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουλίου (στις 11) σταμάτησε να λειτουργεί για το κοινό ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 23 Ιουλίου, τα φορτηγά που κατέφθασαν άδειασαν το υποκατάστημα ρίχνοντας και επίσημα αυλαία.


Ανεπανόρθωτο το πλήγμα από την αναστολή της λειτουργίας για την οικονομική ζωή του τόπου.
Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 17 Νοεμβρίου 1924 και πρώτος διευθυντής της ήταν ο Χ. Σκορδίλλης.

Ευκαιρία, όμως, τώρα που τα φώτα έπεσαν το πρωϊνό της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021, να ανασυνθέσουμε παράλληλα τη συλλογική μνήμη ανατρέχοντας στις μέρες δόξας που γνώρισε.
Ιδιόκτητο κτίριο σε προνομιακή θέση.

Πρωινές ώρες της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021 έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που ανέστειλε την λειτουργία του από την προηγούμενη μέρα. Σε φορτηγό μεταφέρονται έπιπλα και ο λοιπός εξοπλισμός που υπήρχε εντός του κτηρίου που λειτούργησε περισσότερα από 50 χρόνια ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Χτισμένο σε μία εξαιρετικά προνομιακή θέση, στην κεντρική πλατεία της Νιγρίτας το υποκατάστημα της Εθνικής αποτέλεσε ένα εμβληματικό κτήριο αλλά και σημείο αγωνίας, επενδυτικό και πιστωτικό κέντρο και τόπο αφετηρίας δημιουργικών προσπαθειών που σημάδεψαν την οικονομική ζωή της περιοχής.
Είχε προηγηθεί για κάποια χρόνια η λειτουργία του υποκαταστήματος σε ενοικιαζόμενο χώρο, εκεί που βρίσκεται η ΔΕΥΑ Βισαλτίας.

Ακολούθως η διοίκηση της Τράπεζας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποφάσισε να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο κέντρο της Νιγρίτας και το 1974 απέκτησε το κατάστημα που λειτούργησε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Ο επάνω όροφος του κτιρίου χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως κατοικία του εκάστοτε διευθυντή του υποκαταστήματος – την εποχή που οι διευθυντές ήταν άνθρωποι εκτός Σερρών, αλλά αδρανοποιήθηκε όταν οι διευθυντές ήταν κάτοικοι της περιοχής ή έμειναν στην πόλη των Σερρών.

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας εξυπηρετούσε επί σειρά ετών μία ευρύτερη περιοχή που απλωνόταν από το Στρυμονικό μέχρι τα Νέα Κερδύλλια, την Ασπροβάλτα και ορισμένα χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης – με την αυτοκινητοθυρίδα που διέθετε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις

Σέρρες: 191 rapid tests στο πρώην Παπαλουκά – Πόσα τα θετικά

Serres24

Πολύς ο κόσμος σήμερα στη λαϊκή αγορά των Σερρών. Ικανοποιημένοι οι μικροπωλητές (βίντεο)

stydio3

ΣΕΡΡΕΣ Κορωνοϊός: Πόσα τα κρούσματα σήμερα – Η κατανομή σε όλη την χώρα

Serres24