ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Νέα εμβόλια: Ποιοι θα λάβουν SMS για να εμβολιαστούν κατά του Covid-19

Ενεργή είναι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, από τις 16 Οκτωβρίου ώστε να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά του covid-19.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός δεν έχει πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα, παρότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απηύθηναν συστάσεις εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είχαν κληθεί και πέρυσι να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισαν: «Δε συστήνουμε γενικά κάντε το εμβόλιο, αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες», όπως: από 6-59 ετών άτομα με συνοδά νοσήματα, οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι. Εάν, επομένως, οι παραπάνω ομάδες εμβολιαστούν τότε θα έχουμε μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 30%».

Οι ομάδες που καλούνται να εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα, οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει για λόγους προστασίας να εμβολιαστούν είναι:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους
  • Διαμένοντες και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • Έγκυες γυναίκες
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Όσοι κρίνεται πως πρέπει να εμβολιαστούν θα λαμβάνουν σχετικό SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τα ραντεβού

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι πολίτες θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία που ήδη γνωρίζουν από τα προηγούμενα έτη εν μέσω πανδημίας. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να προγραμματίζουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας το ραντεβού τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας προκειμένου να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν λάβει έγκριση είναι αυτά των εταιρειώνPfizer/BioNTech και Moderna.

Ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και όπως έχει γίνει γνωστό τα νέα εμβόλια καλύπτουν την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν), η οποία είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη στην Ελλάδα.