Χωρίς κατηγορία

ΜέΡΑ 25: Ανακοίνωση για την υπόθεση βιασμού που εκδικάζεται στις Σέρρες

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 δικάζονται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Σερρών, οι τρεις νεαροί που κατηγορούνται ότι βίασαν μια 24χρονη στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης πριν δυόμιση χρόνια.

Η επιτροπή Σερρών του ΜέΡΑ25, εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί τις Σερραίες και τους Σερραίους, να δώσουν το παρών στο δικαστικό μέγαρο, να σταθούν στο πλευρό του θύματος, την ημέρα εκείνη, στις 9 το πρωί.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:
«Ο βιασμός δεν είναι απλά μια ακραία πράξη εγκληματικότητας. Είναι μια αποτρόπαια εικόνα μιας κοινωνίας που παρακμάζει, και κατακρεουργεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση επιχειρεί να εξευτελίσει κάθε ανθρώπινη αξία.

Οι βιαστές δεν είναι διαφορετικό είδος ανθρώπου. Είναι άνδρες της διπλανής πόρτας που εκπαιδεύτηκαν μέσα από σεξιστικά στερεότυπα που αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού. Είναι τα πρότυπα των ΜΜΕ που παραβιάζουν το οικογενειακό μας άσυλο και μπαίνουν στο σπίτι μας με εκπομπές τύπου Big Brother και Bachelor. Καθημερινά, τα ΜΜΕ μεταμορφώνονται σε πασαρέλα της αρρενωπότητας και βάθρο της πατριαρχίας, το θηλυκό αντικείμενο, άλλοτε ως τρόπαιο, άλλοτε ως αποδέκτη βίας.

Η έμφυλη βία δεν απουσιάζει ποτέ, πάντα ρητά ή υπόρρητα είναι παρούσα.
Με αφετηρία ότι όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, επιδίωξή μας στο ΜέΡΑ25 είναι η καταπολέμηση και εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης, ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιδίωξη θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει κάθε μορφή εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα την κοινωνία, γι’ αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν προγράμματα που βασίζονται στην εποικοδομητική διαχείριση των μορφών του ρατσισμού και στη δράση χωρίς βία, στην υπέρβαση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, στην ισότητα των φύλων, στη γόνιμη αντιπαράθεση με τα ΜΜΕ, καθώς και συνεχείς δράσεις κατάρτισης και ευαισθητοποίησης επαγγελματιών των ΜΜΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ρητορική μίσους, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Επιπλέον επιδίωξή μας, στο ΜέΡΑ25, είναι το ελληνικό σχολείο να καλλιεργήσει και να προωθήσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, που σήμερα φαίνεται να έχει αφεθεί εξ ολοκλήρου στο διαδικτυακό πορνό και στα ΜΜΕ.
Αποτελεί υπόθεση όλων μας η απομόνωση και αντιμετώπιση αυτών των αντιλήψεων. Σας καλούμε όλες και όλους να σταθούμε δίπλα στο θύμα, στο Δικαστικό Μέγαρο των Σερρών την Τετάρτη στις 9:00 το πρωί.

Το θύμα είναι η φίλη μας, είναι η αδερφή μας. Ζητάμε απόδοση δικαιοσύνης».