ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Market Pass 2: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις – Τι γίνεται με τους νέους δικαιούχους

Μετά από αλλεπάλληλες ανατροπές και καθυστερήσεις, δόθηκε το σύνθημα για άνοιγμα της πλατφόρμας vouchers.gov.gr που θα αφορά νέους, αλλά και παλιούς δικαιούχους του Market Pass 2.

Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Όσοι δεν είχαν λάβει το επίδομα την προηγούμενη φορά (είτε γιατί δεν την δικαιούνταν είτε γιατί δεν πρόλαβαν) θα μπορούν εκ νέου να κάνουν αίτηση στο gov.gr από 15/09, καθώς αίτησή τους θα ελεγχθεί με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως όσοι πήραν Market Pass 2 δεν θα υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, ωστόσο, υπήρξε μία ανατροπή και πλέον από τους παλιούς μπορούν να κάνουν νέα αίτηση δύο κατηγορίες δικαιούχων.

Ποιοι από τους παλιούς δικαιούχους μπορούν να κάνουν ξανά αίτηση

Από τους παλιούς δικαιούχους του Market Pass, αίτηση μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να αλλάξουν τον αριθμό IBAN τους και όσοι θελήσουν να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει πως σε άλλους θα αυξηθούν τα ποσά και σε άλλους θα μειωθούν.

Π.χ. Εάν κάποιος έλαβε το 80% του επιδόματος στον τραπεζικό του λογαριασμό και αυτή τη φορά επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, θα λάβει το 100% του Market Pass 2.

Market Pass 2: Πού κάνω αίτηση για το επίδομα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε, οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Market Pass: Πληρωμή με δύο τρόπους

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.
Πότε η πρώτη πληρωμή

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Πηγή: ethnos.gr