ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μέτρα και κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν

Στην τσιμπίδα του νόμου θα πέσουν προσεχώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα Τα Νέα το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινά σαφάρι για τον εντοπισμό τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει μέτρα για τον εντοπισμό εκείνων που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς να βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Παράλληλα, θα υπάρξουν μέτρα και για τις ρευματοκλοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και των ρευματοκλοπών αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα που θα αναπτύσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Εξετάζεται το σενάριο να δημιουργηθεί ένας Τειρεσίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Ένα σύστημα δηλαδή, αντίστοιχο με εκείνο των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και είναι το σύστημα Debt Flagging.

Στη συνέχεια αφού εντοπιστούν οι οφειλέτες, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει τη διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης, αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου.

Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει ήδη συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.

Αντίστοιχη παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει και για τις ρευματοκλοπές.

Αποτελεσματικό όπλο αποτελούν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις η αποψίλωση των σημερινών ρολογιών από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η αντικατάσταση τους με σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μακρύ δρόμο (τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας).

Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ να επανεξετάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους συλλαμβάνονται να πειράζουν τους μετρητές. Δηλαδή επιδίωξη είναι να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές.

Πηγή: ieidiseis.gr