Χωρίς κατηγορία

Λευτέρης Αβραμάκης: «Με ευθύνη της κυβέρνησης διαιωνίζεται η «πανδημία» των απευθείας αναθέσεων»

Με Τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», η κυβέρνηση επεκτείνει το ειδικό καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για κρίσιμες υπηρεσίες του Υπουργείου Προ.Πο. έως τις 31.12.2020.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχουν πλέον οι ειδικές συνθήκες του περασμένου Μαρτίου, επεκτείνει το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανεξαρτήτως ποσού, κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής γενικής ή ειδικής διάταξης, προκειμένου να κάνει συμβάσεις προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, παροχής υπηρεσιών σίτισης του αστυνομικού προσωπικού στις περιοχές του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου, υπηρεσιών καθαριότητας στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης σε όλη την επικράτεια, προμήθειας υγειονομικού και λοιπού σχετικού υλικού και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των αστυνομικών και σωφρονιστικών Υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση παραβιάζει ανοιχτά κάθε έννοια διαφάνειας και ορθολογικής χρήσης των δημοσίων χρημάτων.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή, ότι προκειμένου να συνάπτουν συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι φίλα προσκείμενες επιχειρήσεις της ΝΔ, ακόμα και όταν το αντικείμενο τους δεν έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες που ζητά το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση έχει σκοπό να επεκτείνει διαρκώς τις απευθείας αναθέσεις και να αποφεύγει κάθε ελεγκτικό όργανο της πολιτείας. Από τον περασμένο Μάρτιο, θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει κάθε διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και όχι μόνο.

Επιμένουν όμως να λειτουργούν για λίγους και εκλεκτούς, να χαρίζουν μεγάλα συμβόλαια και να ανεβάζουν το κόστος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αφού δεν επιλέγονται οι οικονομικά πιο συμφέρουσες προσφορές που μπορεί να υπάρχουν στην ελληνική αγορά, αλλά οι επιχειρήσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται «κοντά» στην κυβέρνηση ή τα στελέχη της. Χωρίς ντροπή λειτουργούν σαν να τους ανήκει το κράτος την ίδια στιγμή που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αγγίζουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού.

Θα μπει άραγε τροχοπέδη σε αυτή τη χείριστη εκμετάλλευση των δημοσίων ταμείων υπέρ των λίγων ή θα διαιωνίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η «πανδημία» των απευθείας αναθέσεων; Ο ελληνικός λαός, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουμε να αντιδράσουμε ενιαία και να αποδείξουμε ότι δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Η νέα κανονικότητα που επιδιώκουν πρέπει να ανατραπεί. ».