Χωρίς κατηγορία

Λέκκας για σεισμούς στη Χαλκιδική: «Οφείλουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Για πλούσια σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece.

Όπως επιβεβαίωσε, η τελευταία σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:58 το απόγευμα της Κυριακής και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και σε εστιακό βάθος 20,6 χιλιομέτρων.

Είναι το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τα ξημερώματα το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός και στο νομό Σερρών αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές.

«Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οφείλονται σε παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, που περνά νοτιοδυτικά της Χαλκιδικής», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

«Το φαινόμενο απαιτεί παρακολούθηση. Δεν προκαλεί ανησυχία, η ακολουθία είναι πλούσια αλλά κανονική, ωστόσο, οφείλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Να σημειωθεί ότι και στις 16:16 σημειώθηκε μια ακόμα ασθενής δόνηση, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15:22 σημειώθηκε και άλλη δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 18,6 χλμ. Και το επίκεντρο 18 χλμ. Νοτιοδυτικά του Άθω.