Χωρίς κατηγορία

Λ. Αβραμάκης: «Επιτελική αδιαφορία και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους»

Με δύο ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 155/06.10.2020 και 189/07.10.2020) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, αναδεικνύουν το μεγάλο εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης τόσο για τους σημερινούς συνταξιούχους όσο και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και πληρούν τους όρους συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν σύνταξη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, με την ερώτηση Αρ. Πρωτ. 155/06.10.2020, την οποία συνυπογράφουν 55 Βουλευτές, καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει πλήρως για χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, έχουν φτάσει στο ηλικιακό όριο που προβλέπεται, αδυνατούν όμως να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι Βουλευτές παραθέτουν το σύνολο των παρεμβάσεων που έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα που είχαν προκαλέσει με τις πολιτικές τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010 – 2014. Τονίζουν μάλιστα, ότι η πιο πρόσφατη διέξοδος που δόθηκε σε αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων ήταν το Μάιο του 2019 (Ν. 4611/2019). Το σύνολο των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης επέτρεψε σε χιλιάδες ασφαλισμένους να πάρουν σύνταξη, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των εσόδων συνολικά του ΕΦΚΑ, από την σταδιακή αποπληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών. Παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν σωτήριες για τους ασφαλισμένους αλλά και για την ροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει καμία νέα ρύθμιση ούτε έχει επεκτείνει τις ρυθμίσεις που υπήρχαν με αποτέλεσμα πλέον να μην υφίσταται καμία αντίστοιχη ρύθμιση οφειλών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι χιλιάδες ακόμα ασφαλισμένοι οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, ιδίως μετά τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση όφειλε να έχει μεριμνήσει για την ανακούφιση των οφειλετών.

Με την ερώτηση Αρ. Πρωτ. 189/07.10.2020, σαράντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν την πρωτοφανή νομοθετική παρέμβαση που διακρίνει τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το αν προέρχονται από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την καταφανώς αντισυνταγματική πρόβλεψη να απαγορεύει στους συνταξιούχους τη διεκδίκηση νέων αναδρομικών για τις παράνομες μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις τους με τους Νόμους 4051 και 4093 του 2012. Η κυβέρνηση προκαλεί ακόμα περισσότερο τη κοινή γνώμη αιτιολογώντας τις παραπάνω πρωτοβουλίες της με τις ανάγκες υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάθε ημέρα αποδεικνύει ότι έλεγε ασύστολα ψέματα στο σύνολο των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους. Πέρα όμως από τις εντυπωσιακές κυβιστήσεις της κυβέρνησης, η νοοτροπία της να θεωρεί ακόμα και τα λεφτά των συνταξιούχων δικά της λεφτά δεν έχει προηγούμενο. Το μόνο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση σε ότι αφορά το ασφαλιστικό  είναι:

  • Σημαντική υστέρηση εσόδων ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εφαρμόστηκε το νέο σύστημα εισφορών του κ Βρούτση, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 η αποπληρωμή των συντάξεων γίνεται από τα αποθεματικά των ταμείων τα οποία μειώνονται με εντυπωσιακή ταχύτητα κάθε μήνα που περνά.
  • Αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κάθε μήνα κατά χιλιάδες με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος αναμονής για κάθε ασφαλισμένο που καταθέτει αίτημα συνταξιοδότησης
  • Μείωση των συντάξεων για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων λόγω μιας σειράς ρυθμίσεων του Βρούτση
  • Απουσία οποιασδήποτε ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών προκειμένου να μπορούν οι ασφαλισμένοι που πληρούν τα κριτήρια να συνταξιοδοτηθούν και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Προκλητική νομοθέτηση αφαίρεσης δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους, αυθαίρετη περικοπή περίπου 2 δις ευρώ από τα ποσά που κέρδισαν δικαστικά οι συνταξιούχοι και επιπρόσθετες αυθαίρετες περικοπές των ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή αδιαφορεί πλήρως για τους συνταξιούχους και για τα δικαιώματά τους. Αδιαφορεί επίσης πλήρως για όλους όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των χρεών τους. Αδιαφορεί ταυτόχρονα για τη βιωσιμότητα των ταμείων αφού τα αποθεματικά τους καταναλώνονται κάθε μήνα, οι εισφορές είναι διαρκώς μικρότερες (λόγω τόσο της ύφεσης όσο και κυρίως της προώθησης ελαστικών μορφών εργασίας και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας), αδιαφορεί για το ότι τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία πολλαπλασιάζονται και πάλι, αδιαφορεί για τις αδικαιολόγητες μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εισέλθουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι μεγάλες ιδιωτικές πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες. Η επιτελική κυβέρνηση είναι προκλητικά αδιάφορη για τις πραγματικές ανάγκες, περιφρονεί σε κάθε ευκαιρία ακόμα και το Σύνταγμα, ερμηνεύει αυθαίρετα τις δικαστικές αποφάσεις, επενδύει διαρκώς στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον διχασμό της κοινής γνώμης υποστηρίζοντας ότι περικόπτει τα χρήματα που δικαιούνται οι συνταξιούχοι για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Η κυβέρνηση είναι και ανίκανη και πραγματικά επικίνδυνη».