ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ήρθαν τα μπλε καβούρια

Την ώρα που οι μωβ μέδουσες «παρελαύνουν» στις παραλίες πολλών περιοχών της Ελλάδα, μιας και ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, την εμφάνισή τους έκαναν στην Κρήτη και τα… μπλε καβούρια.

Το ζώο αυτό έρχεται από το Μεξικό και έχει γεμίσει τον κόλπο της Ελούντας. Μάλιστα, οι τροπικοί αυτοί «μετανάστες» παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια στο νησί.

Το είδος αυτό ονομάζεται Callinectes sapidus, αλλά οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως μπλε καβούρι. Αποτελεί δε εκλεκτό μεζέ… στη λογική του αστακού.

Ο προεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ελούντος, κ. Νίκος Σφυράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «Έχουμε ρίξει οκτώ δίχτυα, το κάθε δίχτυ είναι 100 μέτρα και βγάλαμε περίπου 100-150 κιλά».

Όπως ανέφερε επίσης, «ενώ τα πουλούσαμε 10-15 ευρώ, πλέον τα πουλάμε στα 5 ευρώ γιατί δεν τα έχει μάθει ο κόσμος ακόμα, όμως είναι πάρα πολύ νόστιμα, καλύτερα από την καραβίδα και τον αστακό!».

Σύμφωνα πάντως με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, όλα τα είδη-εισβολείς, όπως οι λαγοκέφαλοι, χρειάζονται παρακολούθηση, καθώς ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν χωρίς όριο, με την εμφάνισή τους να παρατηρείται σε έξαρση ανά περιόδους.

Πηγή: ieidiseis.gr