Στα δημοσιεύματα αποκαλύπτονται συγκρούσεις μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών, για το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καταγραφή των κρουσμάτων και για την τελική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που παίρνουμε κάθε απόγευμα οι πολίτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί μέτωπα που κάνουν τεράστια ζημιά. Τα δύο στρατόπεδα αποτελούνται από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.
Σύμφωνα με τα «Βήμα», υπήρξε ουσιαστικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.
Έτσι είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.
Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.
Και δημιουργούταν μια κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.
Ετσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις, κατά το δημοσίευμα.
Τι λέει ο ΕΟΔΥ
Στην απάντησή του ο Εθνικός Οργανισμός, το πρωί της Κυριακής διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί διπλού Μητρώου τονίζοντας ότι: «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ».
Παράλληλα, τονίζει ότι τέτοια δημοσιεύματα συκοφαντούν 2.500 εργαζόμενους ενώ υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν και παραμένει άριστη.
Τα δύο δημοσιεύματα
Ανακρίβειες και κενά στην καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού καταγγέλλουν κυριακάτικα δημοσιεύματα που μάλιστα ισχυρίζονται πως για τις «ανορθογραφίες» οργισμένοι είναι οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Δημοκρατία υπάρχει «έγκλημα στην καταγραφή κρουσμάτων» με την εφημερίδα να κατηγορεί τον Παναγιώτη Αρκουμανέα για «παράλληλλο» σύστημα με ιδιωτική εταιρεία.
Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα με καθυστέρηση έως επτά ημερών ενημερώνονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη του κορωνοϊού και για τον ακριβή αριθμό νοσούντων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» από το αλαλούμ οι επιστήμονες σχεδίασαν τα μέτρα βασισμένοι σε λάθος στοιχεία.
Την ίδια ώρα το «Βήμα της Κυριακής» στο πρωτοσέλιδο του υπογραμμίζει πως υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «Το Μέγαρο Μαξίμου προχωρεί με πολύ προσεκτικά βήματα (ς.ς. στην άρση μέτρων) και για έναν ακόμα λόγο. Εξαιτίας της βαθιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη. Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρκούσης της καραντίνας, αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε νομούς που εμφανίζονταν να έχουν χαμηλό φορτίο;».
Τι απαντά ο ΕΟΔΥ
Την ίδια ώρα στον ΕΟΔΥ σχολιάζοντας τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για « αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», σχολίαζαν πηγές του Οργανισμού και συμπλήρωναν πως «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».
Οι ίδιες πηγές του ΕΟΔΥ ενημέρωναν για τα εξής:
1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) του ΕΟΔΥ.
«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων», σχολιάζουν στον ΕΟΔΥ.
Πηγή: ieidiseis.gr