ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιματιστικά: Σκέψεις της κυβέρνησης για “κόφτη”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την αρχή και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πήρε τη σκυτάλη: Η «επιχείρηση θερμοστάτης» με «κόφτη» στα κλιματιστικά έρχεται και στην Ελλάδα για εξοικονόμηση, που ήδη έχει ανακοινωθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Και επισήμανε: «Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες».

Σήμερα, ο Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα:

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο ίδιος ανέφερε πως κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση.

Πιθανό είναι οι ανακοινώσεις για τους «κόφτες» να γίνουν από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 11:00.

Για το νέο πακέτο μέτρων για τα καύσιμα, που θα περιλαμβάνει και έναν δεύτερο γύρο Fuel Pass αλλά όχι για όλους, ο κ. Σκρέκας τόνισε για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα:

«Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, επισήμανε ότι, από την 1η Ιουλίου, με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους. Όπως διευκρίνισε:

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές».

Τι κάνει η Ισπανία για τα κλιματιστικά

Η Ισπανία, για να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, ανακοίνωσε πως θα ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους για τηλεργασία και θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια.

Βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο ήρθε στο φως χθες, ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου προκειμένου «ο κλιματισμός των γραφείων» να γίνεται «με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας».

Τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο έγγραφο, τις αδρές γραμμές του οποίου είχε παρουσιάσει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.

«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπονται πρόστιμα από €500 έως €3.000.

Πηγή: ieidiseis.gr