ΣΕΡΡΕΣ

ΚΚΕ Σερρών: Το νοσοκομείο έχει να καλύψει πολλές απαιτήσεις και ανάγκες

Από το ΚΚΕ Σερρών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση μετά την συνάντηση που είχαν μέλη κλιμακίου του κόμματος με συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την σίτιση, το Σωματείο εργαζομένων και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών.

“Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που οι περισσότεροι έχουν εμπειρία πολλών χρόνων με συμβάσεις που ανανεώνονταν από εργολάβους, μετέφεραν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τους χώρο καθώς και την αγωνία τους για το τι μέλει γενέσθαι, αφού λήγουν οι περισσότερες συμβάσεις τους τον Ιανουάριο του 2021. Η καθημερινή πίεση για να βγάλουν περισσότερη δουλειά, οι εκβιασμοί και απειλές σε όποιον ζητάει τα αυτονόητα , είναι γεγονός. Πέρα από τον φόβο της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν να αντιμετωπίσουν και το φόβο της εργασιακής ανασφάλειας γιατί είναι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης. Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνια τώρα, συνεχίζουν να είναι όμηροι είτε στον εργολάβο, είτε στην εργασιακή ανασφάλεια των ατομικών συμβάσεων με μερική απασχόληση, μερικά δικαιώματα κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή τους από τον εκάστοτε εργολάβο που άγγιζε μέχρι και τους 10 μήνες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε πως το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών, βάζοντας όλες του τις δυνάμεις να αναδείξει την κατάσταση πιέζοντας προς την κατεύθυνση να λυθεί οριστικά το ζήτημα της καθαριότητας, της σίτισης- εστίασης και φύλαξης του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στις μέρες μας, σε συνθήκες πανδημίας, καταρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κατά δεύτερον με νέες προσλήψεις.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Διοικητή και τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου. Αναλύθηκαν από τον Διοικητή, όλα τα ζητήματα ελλείψεων σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό, διαχείριση των μειωμένων κονδυλίων και συμπληρωματική ενίσχυση από δωρεές ιδιωτών.

Στην απάντηση για την διαχείριση της κατάστασης με δεδομένους πόρους, το ΚΚΕ θεωρεί πως το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει όλα τα μέσα και τα υλικά προστασίας των υγειονομικών και των ασθενών. Να επιμεληθεί για να λειτουργήσουν χωρίς καθυστερήσεις όλα τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών , των χειρουργείων και των εργαστηρίων. Η παροχή δημόσιας υγείας δεν γίνεται να εξαρτάται από την ευσπλαχνία και την ελεημοσύνη.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρθηκαν όλα τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων, η θέση της Διοίκησης του Νοσοκομείου αλλά και τα αιτήματα που θέτει το σωματείο για προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαρκή μέτρα Ατομικής προστασίας, στελέχωση των Μονάδων Αυξ. Φροντίδας , περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, κλπ.

Το νοσοκομείο Σερρών έχει να καλύψει πολλές απαιτήσεις και ανάγκες. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί όμως στον βαθμό που πρέπει, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, των διαχρονικών πολιτικών που δίνουν ψίχουλα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Πολιτικών που έχουν και πανευρωπαϊκό χαρακτήρα καθώς εξυπηρετούν την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της μετατροπής της σε εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα ασκήσει κάθε δυναμική για να προβάλει την αναγκαιότητα να συνδράμουν και οι εργαζόμενοι του Νομού για να διεκδικήσουν εδώ και τώρα – άμεσα προσλήψεις μόνιμου- όχι επικουρικού προσωπικού , γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό”