ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεντρική Μακεδονία: Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

Ακόμη, περιλαμβάνει τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους σε εστίες του φυσικού, περιαστικού και αγροτικού συστήματος (πλην των ορυζώνων) καθώς και του αστικού συστήματος στο σύνολο της Περιφέρειας. Τους επίγειους ψεκασμούς συμπληρώνει η εναέρια καταπολέμηση με ψεκασμούς στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθιστώντας το έργο που υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

 

Η εναέρια καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση ελικοπτέρων σε μια έκταση 280.000 στρεμμάτων. Κατά τους εναέριους ψεκασμούς πραγματοποιούνται δράσεις καταπολέμησης κυρίως προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών, όταν αυτό απαιτείται.

Οι εργασίες επί εδάφους υλοποιούνται από ένα σύνολο σαράντα συνεργείων, τα οποία υποστηρίζονται από ομάδα είκοσι επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν την πορεία του έργου σε κάθε φάση εξέλιξης, εποπτεύουν και κατευθύνουν τις δράσεις στο πεδίο, ενώ δίνουν εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων όποτε αυτό απαιτείται, όπως σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου, ελονοσίας, κλπ. Ακόμη, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με στόχο να καταστήσει το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί εργαλεία, όπως το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή «Mosquito Vision» παρέχει καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντός τους.

Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore και το AppStore.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν την όχληση και την προστασία τους από τα κουνούπια, καθώς η συμβολή των ίδιων των πολιτών θεωρείται σημαντική για την αποτελεσματικότητα του έργου. Οι ενημερωτικές δράσεις αφορούν μεταξύ άλλων ομιλίες στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και σε σχολεία, διανομή φυλλαδίων σε Δήμους, δράσεις δημοσιότητας, κ.ά.

Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. – 4.00 μ.μ