ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας: Κατέφθασε ο Κλέων – Πάνω από 40c στις Σέρρες

Ξεκίνησε την επέλασή του στη χώρα ο καύσωνας Κλέων με την θερμοκρασία ήδη χθες σε Λαμία , Λάρισα και Θήβα να αγγίζει τους 40 βαθμούς, την ΕΜΥ να εκδίδει νέο δελτίο και την Πολιτεία να τίθεται σε «κόκκινο» συναγερμό με ειδικά μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας – μεταξύ των οποίων οι ισχυρές συστάσεις για τηλεργασία.

Η χώρα έχει εισέλθει πλέον και επίσημα στον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για εγκλωβισμό κάτω από το «θερμικό θόλο» που έχει σκεπάσει τις χώρες της Μεσογείου, δίνοντας ελπίδες για ένα πρώτο δροσερό βοριαδάκι από το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα για σήμερα Πέμπτη 13/7 αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με την θερμοκρασία στην Αττική να φτάσει έως τους 39°C. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι εως 4 μποφόρ. Στη Λάρισα, το Άργος και το Κιλκίς η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 41°C, ενώ στη Ρόδο θα φτάσει τους 38°C.

Την Παρασκευή το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» στους 42°C στην Αθήνα και στις Σέρρες, στην Σπάρτη θα φτάσει τους 44°C, στη Λαμία τους 43°C και στην Πάτρα τους 41°C.

Το Σάββατο η θερμοκρασία ίσως πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο στην υπόλοιπη χωρα θα φτάσει τοπικά τους 42 με 44°C. Ενδεικτικά, στη Σπάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 44°C, στην Αθήνα και στις Σέρρες τους 42°C, στη Λαμία τους 43°C και στην Πάτρα τους 41°C.

Απο την Κυριακή και μετά έρχονται πολλά μποφόρ που «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου για τις πυρκαγιές. Μικρή υποχώρηση του καύσωνα θα σημειωθεί από την Κυριακή 16/7 έως την Τετάρτη 19/7 στα ανατολικά μέρη της χώρας. Παράλληλα αναμένεται σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και συστήνουν στους καταναλωτές εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.