ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσιμα: Αναμένονται αυξήσεις τον Ιούλιο

Σταθερά ανοδικά κινείται η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην ελληνική αγορά παρά το γεγονός ότι οι τιμές αναμένεται να προσεγγίσουν εκ νέου τα 1,9 ευρώ το λίτρο το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν αύξηση στη ζήτηση για βενζίνη κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και για το diesel κίνησης κατά 6,1%. Όπως σημειώνει πηγή της αγοράς, βασικοί παράγοντες της ανοδικής πορείας είναι η καλή πορεία της οικονομίας και η αύξηση των επενδύσεων.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά κινούνται μεν σε σχετικά υψηλά επίπεδα αλλά χαμηλότερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ενάμιση μήνα όπου η απλή αμόλυβδη ξεπερνούσε τα 2 ευρώ σε 21 νομούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης κινείται στα 1,895 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,654 ευρώ το λίτρο και παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού οι τιμές θα καταγράψουν μικρή άνοδο.

Αυτή την στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ μόνο στα Δωδεκάνησα (2,063 ευρώ το λίτρο) και στις Κυκλάδες (2,139 ευρώ το λίτρο) αλλά καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών στην αντλία θα διαδραματίσει η τιμή του Brent το επόμενο διάστημα (και ουσιαστικά η τιμή Platts) αλλά και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ειδικά μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, εξακολουθεί τον εξισορροπητικό παράγοντα έναντι της πιο ασθενούς ζήτησης που καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά αλλά και των προοπτικών της πορείας της

Πηγή:  insider.gr