ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καβάλα: Συνελήφθη Σερραίος που έψαχνε αρχαία

Στη σύλληψη ενός 53χρονου ο οποίος έψαχνε για αρχαία μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Καβάλας προχώρησαν έπειτα από σχετική έρευνα αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη. Ο άντρας βρέθηκε, μάλιστα, μα έχει στην κατοχή του ανιχνευτή μετάλλων, ενός ζεύγους ακουστικών, μικρού μεγέθους σκαλιστήρι και αυτοσχέδιο σκαπτικό εργαλείο, ενώ προέβαινε σε εξερεύνηση του εδάφους που βρίσκεται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:

Η κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στη σύλληψη 53χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων, παράνομη ανασκαφή εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 27-03-2024, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκε ο ανωτέρω και διαπιστώθηκε ότι, με χρήση ανιχνευτή μετάλλων, ενός ζεύγους ακουστικών, μικρού μεγέθους σκαλιστήρι και αυτοσχέδιο σκαπτικό εργαλείο, προέβαινε σε εξερεύνηση του εδάφους που βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο σε περιοχή της Καβάλας.

Έπειτα από έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του 53χρονου και σε οικία του σε περιοχή των Σερρών:

– 2 μολύβδινα αντικείμενα και

– 2 αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα,

τα οποία επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου που αφορούν σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιπλέον, κατασχέθηκαν από την οικία του, δύο (2) φορητοί πομποδέκτες.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.