ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Καραμανλής: Στην εκδήλωση “Πολιτισμός και Δημοκρατία” που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής

Στην εκδήλωση «Πολιτισμός και Δημοκρατία» που διοργάνωσε με επιτυχία το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών για την σπουδαία παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τομέα του Πολιτισμού.

Γιατί πράγματι, η ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού υπήρξε σταθερός πυλώνας των πολιτικών που ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στηρίζοντας έμπρακτα σημαντικές προσπάθειες, με κορυφαία στιγμή την ανακάλυψη από τον αρχαιολόγο Μ. Ανδρόνικο του τάφου του Φιλίππου Β’ στην καρδιά της Μακεδονίας που τόσο αγαπούσε.

Αλλά και στον σύγχρονο πολιτισμό, θέσπισε κίνητρα ώστε να υπάρξει μια νέα αναγέννηση της σύγχρονης πολιτιστικής Ελλάδας, με την καθιέρωση θεσμών όπως τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα κρατικά θέατρα, η ανανέωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Πινακοθήκη και το Τρίτο Πρόγραμμα με τον Μάνο Χατζιδάκι, πρωτοβουλίες που έδωσαν νέα πνοή στη πολιτιστική παραγωγή της χώρας μας.

Η επιλογή άλλωστε του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της πατρίδας μας, δεν ήταν μόνο πολιτική, αλλά είχε και σημαντικές πολιτιστικές πτυχές, καθώς πίστευε ότι «η σύγχυση ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με τον στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο σαν σκοπό της κοινωνικής συμβιώσεως, έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρότυπο της Ευρώπης». Και γι’ αυτό αποτελούσε βαθιά του πεποίθηση ότι «η Ευρώπη που γέννησε όλες τις ιδέες είναι και η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις εξανθρωπίσει και πάλι».

Αυτό αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα και της σημερινής Ευρώπης.

Να τεθεί ξανά στο επίκεντρο ο άνθρωπος.

Και αποδεικνύει και πάλι, ότι οι ιδέες του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένουν σύγχρονες και επίκαιρες ως τις μέρες μας.