ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν – Ισραήλ: Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη;

Στο επίκεντρο αυτής της κλιμακούμενης κρίσης βρίσκεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποια χώρα έχει το πάνω χέρι; Το Ιράν ή το Ισραήλ; Με μία πρώτη ματιά, οι αριθμοί ευνοούν το Ιράν. Με πληθυσμό 89 εκατ. έναντι 10 εκατ. του Ισραήλ, το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή δυνητικά στρατευσίμων πολιτών, συνολικά πάνω από 41 εκατ. έναντι μόλις 3 εκατ. του Ισραήλ. Το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν αριθμεί 610.000, πολυπληθέστερο από το 200.000 του Ισραήλ. Ακόμα και αν συμπεριληφθούν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις και οι έφεδροι, η αναλογία ευνοεί το Ιράν με ένα εκατομμύριο προς 642.000.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Πρέπει επίσης να υπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και το ηθικό. Από αυτή την άποψη, το Ισραήλ διαθέτει ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα. Ο στρατιωτικός του προϋπολογισμός των 24,4 δισ. δολαρίων είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τα 10 δισ. δολάρια του Ιράν, επιτρέποντας πιο προηγμένο οπλισμό και ανώτερη ετοιμότητα δυνάμεων. Το οπλοστάσιο του Ισραήλ περιλαμβάνει 612 αεροσκάφη έναντι 551 του Ιράν και 146 ελικόπτερα έναντι 129 του Ιράν (με μόνο 13 επιθετικά ελικόπτερα έναντι 48 του Ισραήλ).

Ενώ το Ιράν διαθέτει αριθμητικό πλεονέκτημα σε άρματα μάχης, ρουκέτες και συρόμενο πυροβολικό, μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού είναι παλαιότερο και λιγότερο ικανό από τα τεχνολογικά ανώτερα συστήματα του Ισραήλ. Επιπλέον, το Ισραήλ πιστεύεται ότι διαθέτει μια στρατηγική πυρηνική τριάδα. Δηλαδή την ικανότητα να εξαπολύει πυρηνικά πλήγματα από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, δίνοντάς του μια καταστροφική αποτροπή που το Ιράν δεν μπορεί να φτάσει.

Η στήριξη των ΗΠΑ

Είναι σημαντικό επίσης ότι το Ισραήλ απολαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς ξέσπασε η σύγκρουση, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ανάπτυξη του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Dwight Eisenhower και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει προς το Ισραήλ, ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τον σύμμαχό της. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικός παράγοντας, καθώς το τεχνολογικό πλεονέκτημα και η παγκόσμια εμβέλεια του αμερικανικού στρατού γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του Ισραήλ.

Τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι το εβραϊκό κράτος μπορεί να επικρατήσει σε αυτή την αναμέτρηση υψηλού ρίσκου, αν συμβεί το αδιανόητο. Ο κόσμος πάντως παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση αυτής της σύγκρουσης καθώς δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ.

Πηγή: ethnos.gr