ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Σπάνια πλάνα από τεράστια σαρκοβόρα μέδουσα (Βίντεο)

Οι επιστήμονες που πιλοτάρουν ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο κινηματογράφησαν τα μαγευτικά πλάνα ενός γιγάντιου αρπακτικού που παραμονεύει στα βαθιά νερά του κόλπου Monterey, στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια σπάνια σαρκοβόρα μέδουσα.

Η γιγάντια μέδουσα-φάντασμα (Stygiomedusa gigantea) κατεγράφη την ώρα που επέπλεε γαλήνια σε βάθος 3.200 ποδιών (975 μέτρα) από θαλάσσιους βιολόγους του Ινστιτούτου Ερευνών του Ενυδρείου του κόλπου του Μοντερέι (MBARI).

Αυτή είναι μία από τις μόλις εννέα φορές που οι επιστήμονες του MBARI έχουν εντοπίσει αυτό το άπιαστο πλάσμα, στις πολλές χιλιάδες υποβρύχιες καταδύσεις του ινστιτούτου.

«Το γιγάντιο φάντασμα ζελέ εθεάθη για πρώτη φορά το 1899. Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν συναντήσει αυτό το ζώο μόλις 100 φορές, στο περίπου», ανέφερε το MBARI.

Το γιγάντιο φάντασμα, μια από τις μεγαλύτερες μέδουσες στον πλανήτη, έχει εντοπιστεί στα βαθύτερα μέρη όλων των ωκεανών του κόσμου εκτός από την Αρκτική.

Ακόμα κι έτσι, η MBARI λέει ότι οι θεάσεις του πλάσματος εξακολουθούν να είναι σπάνιες, καθώς συνήθως ζει πολύ μακριά από τα μέρη όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι ή τα μη επανδρωμένα υποβρύχια, όπως αυτό που τράβηξε τα εντυπωσιακά πλάνα που ακολουθούν.

Πηγή: ieidiseis.gr