ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία κρούσματα σε Σέρρες, Καβάλα και Καρδίτσα

Τρία νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 25/07/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά τρία εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο κρούσματα (ηλικίας άνω των 67 ετών) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπια νόσηση χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, δηλώθηκαν δύο νέα κρούσματα. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Τα κρούσματα καταγράφηκαν στους νομούς ΣερρώνΚαρδίτσας και Καβάλας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την περίοδο 2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία και Ουγγαρία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.