ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιαπωνία: Αποσύρει παρτίδα εμβολίων της Moderna

Στην προσωρινή απόσυρση μεγάλης παρτίδας εμβολίων στης Moderna για την Covid-19 προχώρησε η Ιαπωνία καθώς σε ένα φιαλίδιο εντοπίστηκαν άγνωστες, ξένες ουσίες. 

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας φαρμακοποιός παρατήρησε την ύπαρξη πολλών μαύρων σωματιδίων σε ένα φιαλίδιο που είχε διατεθεί στο Νομό Καναγκάουα.

Ο φαρμακοποιός εντόπισε τα μαύρα σωματίδια κατά τον έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του εμβολίου και ο εγχώριος διανομέας συνέλεξε το φιαλίδιο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσμένο.

Περίπου 3.790 άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί με την συγκεκριμένη παρτίδα του σκευάσματος ενώ τα υπόλοιπα φιαλίδια από την ίδια παρτίδα έχουν αποθηκευτεί και προσωρινά δεν διατίθενται για τον εμβολιασμό πολιτών.

Η είδηση, όπως αναφέρει το BBC, έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφού η Ιαπωνία ανέστειλε τη χορήγηση περίπου 1,63 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna καθώς αυτά είχαν μολυνθεί.

Στα τοπικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να σχετίζονται με πιθανούς κινδύνους για την υγεία που να προκαλούνται από το δυνητικά μολυσμένο εμβόλιο.

Η Takeda Pharmaceutical, που πωλεί και διανέμει το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ιαπωνία, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε θέσει σε αναμονή τρεις παρτίδες του εμβολίου αφού βρέθηκαν «ξένα υλικά» σε μερικές δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων.

Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει το εμβόλιο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι μια γραμμή παραγωγής στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι η αιτία του ζητήματος. Πρόσθεσε δε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα.

Την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ξένες ουσίες που βρέθηκαν στα εμβόλια στο νότιο νομό της Οκινάουα οφείλονται σε λανθασμένες εισαγωγές βελονών στα φιαλίδια.

Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει με σχετικά αργούς ρυθμούς αφού μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα ποσοστό μικρότερο του 40% και περίπου το 50% έχει λάβε μία δόση. 

Πηγή: BBC

Σχετικές ειδήσεις

Σέρρες: 384 θέσεις σε δήμους και φορείς για οκτάμηνα

Serres24

Σέρρες: Ποιοι ήταν οι αστυνομικοί που σκαρφάλωσαν στο 2ο όροφο για να βοηθήσουν κατάκοιτη γυναίκα

Serres24

ΕΛΓΑ: 100 εκατομμύρια αποζημιώσεις για τον παγετό της Άνοιξης 2021

Serres24