ΥΓΕΙΑ

Η Μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει των αντισωμάτων

Την παραδοχή ότι «όλες οι πρώτες μας προβλέψεις για τον κορωνοϊό ήταν λάθος» έκανε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, o οποίος μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον, τις πενήντα μεταλλάξεις στο γονιδίωμά της και το τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από τη Δέλτα.

Η Όμικρον είναι η παραλλαγή με τις περισσότερες μεταλλάξεις
«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Φέρνει συνολικά πενήντα μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού», ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον και το χαρακτηριστικό γνώρισμα που την κάνει μοναδική διευκρίνισε «ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ανιχνεύσει κάποιο στέλεχος/παραλλαγή του ιού με τόσες πολλές μεταλλάξεις».

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως το χαρακτήρισε, είναι ότι οι 32 από τις 50 μεταλλάξεις βρίσκονται στην πρωτεϊνη ακίδα που ακουμπάει πάνω στα κύτταρα και προκαλεί τη μόλυνση, γεγονός που μένει να διερευνηθεί αν προκαλεί την υψηλή μεταδοτικότητα.

Διαφεύγει των αντισωμάτων αλλά τη φρενάρουν Τ λεμφοκύτταρα
Μιλώντας για την Όμικρον ο κ. Θάνος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη «σετ μεταλλάξεων» το οποίο επίσης βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδα και δεν συνδέεται με τη μεταδοτικότητα αλλά με τη διαφυγή στην ανοσία, δηλαδή τη μικρότερη αντίδραση των αντισωμάτων.

«Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν βρεθεί σε άλλα στελέχη του ιού, όπως ο Β, και είχαν συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή. Δηλαδή τα αντισώματα που έχουμε δεν εξουδετερώνουν τόσο εύκολα τον ιό», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, «όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, η οποία προέρχεται από τα Τ λεμφοκύτταρα», τονίζοντας ότι «αναμένουμε να υπάρχει μια ικανοποιητική προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρότερη προστασία σε ότι αφορά τη μόλυνση και την εμφάνιση ήπιων νοσημάτων».

Και όπως εκτίμησε, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα, όντας πιο μεταδοτική αλλά με πιο ήπια συμπτώματα.

Πηγή: dikaiologitika.gr