Η γρίπη των σκύλων (CIV), η οποία προήλθε από μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών και μολύνει πλέον και τους σκύλους, μοιάζει πολύ με εκείνη που προσβάλει τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον κτηνίατρο του Hempfield, Roman Lamberski.
Τα καταγεγραμμένα συμπτώματα της νόσου στους σκύλους είναι τα εξής: λήθαργος, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός και έκκριση από τη μύτ, ενώ επίσης μοιάζουν με εκείνα του κοκκύτη (Bordetella), σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα περισσότερα σκυλιά, ωστόσο, είναι εμβολιασμένα κατά του κοκκύτη και όταν ο Lamberski παρατήρησε εμβολιασμένα σκυλιά να αρρωσταίνουν, άρχισε να υποψιάζεται ότι πρόκειται για κάτι άλλο.
«Μόλις αρχίσαμε να ακούμε για το CIV στην περιοχή μας, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να το ερευνήσουμε», τόνισε. Αρχικά, αυτό αναγνωρίστηκε πριν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες ως στέλεχος της γρίπης των ιπποειδών που προσβάλλει τα άλογα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το στέλεχος H3N8 του ιού της γρίπης μεταφέρθηκε από τα άλογα στους σκύλους στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2015, ένα δεύτερο στέλεχος, το H3N2, αναγνωρίστηκε ότι μεταπήδησε από τα πουλιά στους σκύλους.
Αν και ο ίδιος ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος από μόνος του, έχοντας ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 1-5%, ο Lamberski υποστήριξε ότι μπορεί να θέσει τα μολυσμένα σκυλιά σε κίνδυνο για άλλες επιπλοκές, αναφέρει το Triblive.com.
«Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν την ανθρώπινη αναπνευστική γρίπη», σημείωσε. «Τα ζώα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, πολύ μικρά ή πολύ ηλικιωμένα έχουν υψηλότερη πιθανότητα για δευτερογενείς επιπλοκές αν μολυνθούν».
Επιπλέον, τα παραδοσιακά αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι του ιού. Υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, φυσικά, αλλά είναι πολύ ακριβά και σπάνια τα χρειάζονται για έναν ιό της γρίπης», πρόσθεσε ο Lamberski.
«Οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να βεβαιωθούν ότι έχουν πραγματοποιήσει όλα τα εμβόλια του σκύλου τους και να μιλήσουν με τον κτηνίατρό τους εάν έχουν ανησυχίες», υπογράμμισε.
Πηγή: ieidiseis.gr