ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Καραϊβάζ: Ψάχνουν ποιος έδωσε την εντολή της δολοφονίας

Στα πρόσωπα που υπέγραψαν το συμβόλαιο θανάτου του Γιώργου Καραϊβάζ προσπαθούν να φτάσουν οι Αρχές, στην προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο κίνητρο της στυγερής δολοφονίας του δημοσιογράφου. Εκτός από τα δύο αδέλφια που συνελήφθησαν, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρία άτομα, για τα οποία όμως δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία επαρκή για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Τα στελέχη του τμήματος ανθρωποκτονιών κατάφεραν μέσα από το σκούτερ που επέβαιναν οι εκτελεστές αλλά και το λευκό βαν, που όπως διαπιστώθηκε ανήκε σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τη Νίκαια, ιδιοκτήτρια της οποία φαινόταν η σύντροφος του 48χρονου συλληφθέντα, να οδηγηθούν στη σύλληψη του ίδιου αλλά και του 40χρονου αδελφού του.

Κατά την σύλληψή τους, οι δύο φερόμενοι δράστες ήταν ψύχραιμοι και σύμφωνα με τις πληροφορίες σα να ήταν προετοιμασμένοι. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του 40χρονου με τη μητέρα του μόλις δύο μέρες πριν βρεθεί με χειροπέδες, καθώς φέρεται να προσπαθούσε να χτίσει άλλοθι, έτσι ώστε να υπάρχει καταγραφή ότι η εταιρεία καθαρισμού στην οποία ανήκε το βαν, είχε συνεργασία με κτίρια στην περιοχή του Αλίμου, κάτι που από την έρευνα των Αστυνομικών δεν προέκυψε.

Ο διάλογος του 40χρονου με την μητέρα του, σύμφωνα με την ΕΡΤ

40χρονος: Μοιράζαμε φυλλάδια συνεχόμενα με τον Σ….
Μητέρα 40χρονου: Να πάω εγώ εκεί κάτω παιδί μου το αμάξι. Κατάλαβες;
40χρονος: Η Α… πού μένει;
Μητέρα 40χρονου: Άλιμο. Εμένα μου το έχει πει η Α… πόσες φορές.
40χρονος: Μα ο Σ… έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
Μητέρα 40χρονου: Στον Άλιμο;
40χρονος: Ναι.

Τι έδειξαν οι κάμερες για το δρομολόγιο των δραστών

Από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής που εξετάστηκαν ενδελεχώς προέκυψε πως το άσπρο βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στον Άλιμο της ημέρα της δολοφονίας, στις 12:57, ενώ το σκούτερ μετά από 16 λεπτά, στις 13:13. Για πέντε λεπτά από τις 13:13 ́έως τις 13:18 το σκούτερ, στο οποίο επιβαίνει μόνον ο οδηγός, καταγράφεται να κινείται στις οδούς: Ταξιαρχών, Μεγίστης, Υψηλάντου, και Παρθενώνος.

Τα δύο οχήματα χάνονται και στις 14:15 καταγράφεται και πάλι το σκούτερ, αυτή τη φορά και με τον συνεπιβάτη, να κινείται στην οδό Υψηλάντου προς το σημείο της δολοφονίας. Προχωρούν σε κατόπτευση του χώρου, αποχωρούν και προσεγγίζουν και ξανά τη στιγμή της άφιξης του δημοσιογράφου στις 14.20.

Μετά τη δολοφονία καταγράφεται και το δρομολόγιο διαφυγής. Το σκούτερ καταγράφεται από κάμερες σε δύο σημεία της οδού Μεγίστης να κινείται με δύο άτομα, ενώ αμέσως μετά από την κάμερα ασφαλείας τρίτου σημείου στην ίδια οδό στις 14:22:07 διακρίνεται μόνο οδηγός. Στην ίδια κάμερα της οδού Μεγίστης, μετά από 55 δευτερόλεπτα και συγκεκριμένα στις 14:23:02 καταγράφεται να διέρχεται από το σημείο το βαν με ίδια κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Το βαν καταγράφεται για τελευταία φορά στη Λ. Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω, ενώ το σκούτερ στη Λ. Κηφισού στο Αιγάλεω.

Τα “πακιστανικά” τηλέφωνα

Οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο κινητά με αριθμούς «φαντάσματα» που εμφανίζονται να ανήκουν σε αχυρανθρώπους από το Μπαγκλαντές. Αυτοί οι αριθμοί παρουσίασαν μεταξύ τους επικοινωνίες μία ημέρα πριν αλλά και την ημέρα της δολοφονίας, από τις 12.30 μ.μ. έως τις 13.21 μ.μ. Αυτά τα τηλέφωνα φαίνεται πως ενεργοποιήθηκαν λίγες μέρες πριν από την εκτέλεση του δημοσιογράφου, και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου.  Το κανονικά τηλέφωνα των συλληφθέντων το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν σε αδράνεια.

H δικογραφία του 2015

Μια δικογραφία που σχηματίστηκε το 2015 μπήκε στο μικροσκόπιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό του εντολέα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Αρχηγικό μέλος φερόταν βαρύ όνομα της νύχτας που σήμερα βρίσκεται έγκλειστός στη φυλακή. Το όνομα του συγκεκριμένου ατόμου αναφέρεται στη δικογραφία για την υπόθεση Καραϊβάζ, ωστόσο ποτέ δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με το έγκλημα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αστυνομικοί έβαλαν στο μικροσκόπιο τον συγκεκριμένο άνθρωπο της νύχτας, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και φερόμενος ως συνεργός του σε κύκλωμα εκβιαστών είχαν προμηθευτεί κάρτες SIM από το ίδιο κατάστημα στην Πανόρμου, από το οποίο φέρεται να πήραν τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις οι δράστες της δολοφονίας Καραϊβάζ.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος φέρεται να διατηρεί επαφή με αυτούς τους δύο άνδρες που το 2015 είχαν κατηγορηθεί από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών ότι συμμετείχαν σε ομάδα μπράβων που πουλούσε προστασία σε 150 καφέ και μπαρ στην Αττική.

Ο πρώτος από αυτούς περιγράφεται ως ο αρχηγός της σπείρας. Μάλιστα, ύστερα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το 2020 είχε γίνει έρευνα στο κινητό του τηλέφωνο και είχαν βρεθεί επικοινωνίες του με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος στους Αμπελοκήπους. Ο δεύτερος φέρεται να είναι το δεξί χέρι του αρχηγού και το 2015 οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο σπίτι του κάρτες sim αγορασμένες από το ίδιο κατάστημα, στους Αμπελόκηπους.  Σύμφωνα με την Καθημερινή, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου ο ίδιος έστειλε γραπτό μήνυμα στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια εξέτασής του από τους αστυνομικούς, δεν αρνήθηκε τη γνωριμία του με τα αρχηγικά μέλη της ομάδας εκβιαστών. Υποστήριξε ότι οι επικοινωνίες με τον αρχηγό αφορούσαν θέματα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Είπε επίσης, ότι ο ίδιος τηλεφωνούσε στον υπαρχηγό του κυκλώματος «για ξεμάτιασμα».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το 2015 ο κοριός της αστυνομίας είχε καταγράψει συνομιλία στην οποία κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών ενημέρωνε βαρύ όνομα της νύχτας, ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε δώσει πληροφορίες στην αστυνομία με στόχο οι αρχές να φτάσουν στα ίχνη του. Αστυνομικές πηγές πάντως διαψεύδουν πως ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε δώσει τέτοιες πληροφορίες.

Πηγή: enikos.gr