ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 70 κρούσματα σε σχολεία μία βδομάδα μετά το άνοιγμα

Μόλις μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του ενός τρίτου των Γάλλων μαθητών στα θρανία, στο πλαίσιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία, υπήρξε μια ανησυχητική έξαρση περίπου 70 περιπτώσεων Covid-19 που συνδέονται με τα σχολεία. Ορισμένα σχολεία άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα και 150.000 μαθητές γυμνασίου επέστρεψαν στην τάξη τη Δευτέρα.

Η κίνηση αρχικά φάνηκε ανακουφιστική: ήταν το τέλος της εκπαίδευσης στο σπίτι για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εξαντλημένους Γάλλους γονείς, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν επίσης από το σπίτι. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer ανέφερε σήμερα στο RTL ότι η επιστροφή έθεσε ορισμένα παιδιά σε νέο κίνδυνο μόλυνσης.

Είπε ακόμα ότι έκλεισαν άμεσα τα σχολεία όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έκλεισαν επτά σχολεία στη βόρεια Γαλλία. Η συνθήκη αυτή υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση καθώς επιδιώκει να διαβεβαιώσει το κοινό ότι η χώρα προχωρά πέρα από την εποχή της πανδημίας και μπορεί να αντιδράσει με σύνεση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ο Blanquer δεν διευκρίνισε εάν οι 70 περιπτώσεις Covid-19 ήταν μεταξύ μαθητών ή δασκάλων. Δεδομένου ότι η περίοδος επώασης για τον ιό είναι αρκετές ημέρες, οι ασθενείς είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί πριν από το άνοιγμα των σχολείων, είπε. Η Γαλλία άνοιξε ξανά περίπου 40.000 προσχολικά και δημοτικά σχολεία την περασμένη εβδομάδα, με τάξεις περιορισμένες σε 15 μαθητές. Περίπου το 30% των παιδιών επέστρεψαν στο σχολείο, είπε ο Blanquer.