ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φ. Αραμπατζή για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Λαϊκίζουν οι πολέμιοι του Νομοσχεδίου»

Για μία σημαντική μεταρρύθμιση, που τερματίζει ένα καθεστώς ανισότητας και διακρίσεων στερώντας στην πράξη, τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα ελληνόπουλα αδιακρίτως, να σπουδάζουν, έκανε λόγο η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχ/Ν «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παρατημάτων ξένων πανεπιστημίων».  

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με ρεαλισμό και φιλοπρόοοδη διάθεση σε μια σημαντική μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η χώρα, σε μια τολμηρή τομή, που φιλοδοξεί να μετατρέψει την  Ελλάδα σε περιφερειακό, εκπαιδευτικό κέντρο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Σερραία βουλευτής τόνισε ότι το νομοσχέδιο δίνει βάρος στη δημόσια, δωρεάν παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς 176 άρθρα του αφορούν στη δημόσια εκπαίδευση, στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας, στη σημαντική αύξηση των λειτουργικών των πανεπιστημίων αλλά και στη χρηματοδότησή τους από ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και Ταμείο Ανάκαμψης, στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ελληνικού  Ανοιχτού Πανεπιστημίου αλλά και στην ενσωμάτωση του διαλόγου και των προτάσεων της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο παρόν νομοσχέδιο.

Κατά την ομιλία της η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στην οξύμωρη και αντιφατική στάση των πολέμιων του νομοσχεδίου, οι οποίοι δεν ενοχλούνται από το γεγονός ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά και «κλείνουν τα μάτια» σε άλλη μία πραγματικότητα, λέγοντας υποκριτικά ότι δεν υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

«Εμείς σήμερα λοιπόν επιχειρούμε να ανατρέψουμε αυτή την ανισότητα, επιχειρούμε να βάλουμε ένα τέλος στην οικονομική αιμορραγία όχι μόνο της χώρας αλλά και χιλιάδων οικογενειών», είπε και πρόσθεσε:

«Όσοι λοιπόν με περίσσεια αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, μάς κατηγορούν για εξυπηρέτηση συμφερόντων θα ήταν καλύτερο να σκεφτούν μήπως τελικά εξυπηρέτηση συμφερόντων είναι να παραμείνουμε στην σημερινή, άναρχη πραγματικότητα των ιδιωτικών κολλεγίων».

Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ στηλίτευσε τη στάση της αντιπολίτευσης περί δήθεν αντισυνταγματικότητας του Νομοσχεδίου, λέγοντας μάλιστα ότι κρύβονται υποκριτικά πίσω από την αναθεώρηση του άρθρου 16, παρόλο που όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση θα είναι εναντίον στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Το  νομοσχέδιο βρίσκεται  σε  αρμονία με το συνταγματικό κείμενο, φυσικά και δεν αποτελεί παραβίαση αλλά σύγχρονη ερμηνεία του άρθρου 16 υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, που δίνει την δυνατότητα ελεύθερης εγκατάστασης παραρτημάτων μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», σημείωσε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην άποψη που εξέφρασαν υπέρ του νομοσχεδίου δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της συνταγματικής και νομικής επιστήμης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σκουρής, αλλά και σε αυτή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος απευθυνόμενος προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε:

«Το νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ ικανοποιεί, τις περισσότερες από τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ και είναι κρίμα, που το ΠΑΣΟΚ αποκλείει εκ προοιμίου κάθε συζήτηση για ένα ζήτημα μεγάλης συμβολικής σημασίας».

«Είναι σίγουρα κρίμα ένα κόμμα -που θέλει, μάλιστα, να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση- να «αδειάζεται» ιδεολογικά από έναν έγκριτο συνταγματολόγο ο οποίος είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και για το ύψιστο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας ανακολουθία σε βασικά ζητήματα ιδεολογικής ταυτότητας και κατεύθυνσης», είπε η Σερραία Βουλευτής για το ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Η πολυδιαφημισμένη ανανέωση στην ηγεσία του δεν σήμανε τίποτα για την πολιτική του ανανέωση και τη μετακίνηση από αυτή την  αραχνιασμένη θέση του κατά των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Τέλος, η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή της ΝΔ για τη χώρα, που προασπίζει το εθνικό συμφέρον.

«Σήμερα συγκρουόμαστε με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, 

Συγκρούεται η ιδεοληψία με τη λογική,  

Συγκρούεται ο ρεαλισμός  με τις θεωρήσεις άλλων εποχών, 

Συγκρούεται το δικαίωμα της ισότητας στη μόρφωση με τους ιδεοληπτικούς αποκλεισμούς, που θέλουν την Ελλάδα βόρειο Κορέα,

Εντέλει  συγκρούεται το εθνικό με το μικροπολιτικό συμφέρον και αυτή η παράταξη, έχει αποδείξει ότι ξέρει να προασπίζει και να  υπερασπίζεται διαχρονικά το εθνικό συμφέρον!», κατέληξε.