ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξοικονομώ: Έρχονται 3 νέα προγράμματα

Μέχρι το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν τρία προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας με την αρχή να γίνεται στις 30 Μάϊου οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2023» για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε οικίες κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος του 2021.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Άκης Σκέρτσος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Εξοικονομώ 2023» υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες και η επιδότηση θα ανέρχεται από το 40% έως το 75%, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.

Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα θα υπάρξουν πιθανώς κάποιες τροποποιήσεις, εξαιτίας της ανατίμησης των υλικών ενώ επανέρχεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Στο νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες. Όπως και στον προηγούμενο κύκλο, αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Ποια άλλα προγράμματα εξοικονόμησης «παίρνουν σειρά»

Εκτός των επιδοτούμενων προγραμμάτων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σειρά παίρνει και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 18 Μαΐου και δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση.

Τέλος, μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει και το πολυαναμενόμενο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του προέβλεπε σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού αλλά το συνολικό ποσόν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αυξηθεί.

Πηγή: insider.gr