Νέο τοπίο διαμορφώνεται στη μισθωτή απασχόληση, καθώς μέχρι τις 25 Μαΐου αναμένεται να αρθούν οι απαγορεύσεις λειτουργίας περισσότερων από 77.000 επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 300.000 εργαζομένους. Η φάση των αναστολών στις συμβάσεις βαίνει προς ολοκλήρωση και πλέον, στο προσκήνιο έρχεται το μέτρο της νέας εκ περιτροπής απασχόλησης, που επιτρέπει στον εργοδότη να εφαρμόζει μονομερώς σύστημα εργασίας 2 εβδομάδων τον μήνα με μισό μισθό.
Μέχρι δε, η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη στήριξη της εργασίας, σε περίπτωση μετατροπής των συμβάσεων σε εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, με επιδότηση μέρους των απωλειών για τον μισθωτό και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του πολυδιαφημισμένου μεν, στα χαρτιά δε, προγράμματος SURE, επιχειρήσεις και εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους τα μέτρα της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μέτρα όπως η παράταση της αναστολής συμβάσεων, η προσωρινή αλλά και η οριστική διακοπή της.
Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όπως πλέον έχει αναδιαμορφωθεί, αποτελεί ζητούμενο τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας ξεκινάει εντατικούς ελέγχους, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής του ΣΕΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του lockdown (από 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου) πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια και 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκε μόλις μία παράβαση παράνομης λειτουργίας. Την ίδια στιγμή βέβαια, διεξήχθησαν άλλοι 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων όπου είχαμε 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και 409 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία όπου είχαμε 16 παραβάσεις. Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα.
Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων παραμένει ενεργό όχι μόνο για όλους τους εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, αλλά και για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που σταδιακά ανοίγουν καθώς και αυτές που εξακολουθούν να πλήττονται. Προσοχή όμως. Για όσες λειτουργούν ή επαναλειτουργούν ισχύει έως τις 31 Μαΐου, το ανώτερο για το 60% των εργαζομένων. Αντίθετα, τουλάχιστον το 40% του προσωπικού μιας επιχείρησης πρέπει να επανέλθει στην εργασία του. Η ειδική αποζημίωση για όσους παραμένουν σε αναστολή υπολογίζεται αναλογικά, με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις που ο εργοδότης προχωρεί στην οριστική ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς η νέα ΠΝΠ του δίνει τη δυνατότητα να θέσει τους συγκεκριμένους εργαζομένους σε νέα εκ περιτροπής εργασία, ώστε να εργάζονται κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με ανάλογες επιπτώσεις και στις δικαιούμενες αμοιβές τους.
Οι απολύσεις
Γενική και καθολική απαγόρευση απολύσεων ισχύει κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε η επιχείρηση είναι κλειστή με απόφαση κρατικής αρχής, είτε εντάσσεται στις πληττόμενες, που έκαναν χρήση του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της παράτασης της αναστολής, εντός του Μαΐου.
Δέσμευση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων υφίσταται και για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν τα παραπάνω μέτρα, όχι όμως γι’ αυτές που άνοιξαν χωρίς να κάνουν χρήση της νέας αναστολής.
Πηγή: kathimerini.gr