«Το κράτος να λάβει υπόψη την πραγματικότητα των “άτυπων αναδασμών”», τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, σε επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία παραθέτει προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα.
Όπως σημειώνει, «το κράτος πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα των “άτυπων αναδασμών”», μια πρακτική που χρησιμοποιούν χιλιάδες καλλιεργητές, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη θεσμοθέτηση μόνιμης ρύθμισης ώστε «το ΑΤΑΚ να είναι υποχρεωτικό μόνο σε αγροτεμάχια άνω των 20 στρεμμάτων», μέτρο που, όπως τονίζει, θα ανακουφίσει σημαντικό αριθμό καλλιεργητών σε όλη τη χώρα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά των αιγοπροβάτων και θανάτωσαν τα ζώα τους, ζητώντας «την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και την εξέταση «έκτακτης αναστολής χρεών, των κτηνοτρόφων που επλήγησαν, προς τις τράπεζες», καθώς «οι συγκεκριμένοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».
Ενόψει της εορταστικής περιόδου, ο κ. Χατζηβασιλείου ζητά επίσης «εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων κρέατος» ώστε να μην προκληθεί ζημία στους Έλληνες κτηνοτρόφους από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αναλυτικά η επιστολή του Τάσου Χατζηβασιλείου:
Προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Αγαπητέ κ. Αντιπρόεδρε,
Αγαπητέ Κωστή,
«Σε συνέχεια της σημερινής μας συζήτησης, καταθέτω και γραπτώς τις προτάσεις μου για θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Με δεδομένο τον κατακερματισμό του κλήρου σε πολλές περιοχές της χώρας, το κράτος πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα των «άτυπων αναδασμών», όπου οι παραγωγοί, συνήθως με συμφωνητικά χρησιδανείου, ανταλλάζουν χωράφια, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Στις περιπτώσεις αυτές, η ανταλλαγή συμφωνείται με τον μισθωτή και όχι με τον πραγματικό ιδιοκτήτη. Το κράτος οφείλει να αντιληφθεί την ανάγκη αυτής της άτυπης τακτικής που είναι σημαντική για χιλιάδες καλλιεργητές, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, προτείνω στο εξής να θεσμοθετηθεί ένα μόνιμο καθεστώς, κατά το οποίο το ΑΤΑΚ θα είναι υποχρεωτικό μόνο σε αγροτεμάχια άνω των 20 στρεμμάτων. Αυτή η μόνιμη αλλαγή θα ανακουφίσει χιλιάδες καλλιεργητές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βέβαια, η μόνιμη λύση είναι η διενέργεια αναδασμού στις περιοχές όπου απαιτείται.
Επίσης, προέχει η επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θανάτωσαν τα κοπάδια τους λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η εν λόγω επίσπευση θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση στους πληγέντες κτηνοτρόφους. Επιπλέον, προτείνω να εξεταστεί η υιοθέτηση έκτακτης αναστολής χρεών των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά προς τις τράπεζες. Οι συγκεκριμένοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και χρειάζονται περαιτέρω στήριξη.
Τέλος, αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων κρέατος, ενόψει της εορταστικής περιόδου, για να μην ζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από τη μειωμένη διάθεση προς όφελος των εισαγωγέων.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και κάθε συζήτηση, προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις.»

