ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eπιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινάει – Ποιους αφορά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε αναλυτικά για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών και εξήγησε ποια είναι η διαδικασία μέσω taxisnet, οι δικαιούχοι και πότε πρόκειται να ξεκινήσει. Ποια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση και τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει παραπάνω ζήτηση από τα 200.000 σπίτια που θα «τρέξει» το πρόγραμμα.

O υπουργός δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσεις πριν το Πάσχα.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά και δεν προκρίνονται προς το παρόν εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο το δυσάρεστο είναι πως όσοι πάρουν μέρος στο πρόγραμμα δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν όλες τις συσκευές, αλλά μόνο δύο.

Αυτές σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα είναι τα κλιματιστικά και τα ψυγεία.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Στην διαδικασία και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μίλησε επίσης ο κ. Σκρέκας, χαρακτηριστικά είπε:

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται.

Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές.»