ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦΚΑ: Χορήγησαν σύνταξη 12,50 ευρώ σε καρκινοπαθή

Ένα απίστευτο περιστατικό ανέδειξε το OPEN και η εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας καρκινοπαθής λαμβάνει σύνταξη μόλις 12,5 ευρώ τον μήνα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για υπάλληλο του δημοσίου και η εν λόγω σύνταξη εκδόθηκεμόλις προχτές. Η εθνική σύνταξή που λαμβάνει είναι 413,76 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 613,92 ευρώ και το σύνολο μικτών αποδοχών 1.027,68 ευρώ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σπύρο Φρεμεντίτη, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εξαγόρασε πλασματικό χρόνο τεσσάρων χρόνων ο οποίος κοστολογήθηκε στα 348 ευρώ. Αυτή θα έπρεπε να είναι η σύνταξη που θα λάμβανε.

Ωστόσο, οι κρατήσεις που έγιναν στο εισόδημά του ανέρχονται στα 1.015,18 ευρώ!

Στην επιστολή του στο OPEN ο καρκινοπαθής αναφέρει: «Τον Σεπτέμβριο του 2021 βγήκα στη σύνταξη κάνοντας αίτηση εξαγοράς του υπολοίπου χρόνου. Μέχρι την συμπλήρωση των 35 (δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες). Εδώ και 2 μήνες που εκκαθαρίστηκε η σύνταξή μου παίρνω 12,50 ευρώ το μήνα. Τα υπόλοιπα (από το 1.027 ευρώ της κύριας σύνταξης) παρακρατούνται… Έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό; Και πώς μπορεί να διορθωθεί; Καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει η αποπληρωμή του ποσού που χρωστάω αλλά αυτό να γίνει σε κάποιο βάθος χρόνου, για να μπορώ να επιβιώσω. Μπορώ να ζήσω εγώ με 12,50 ευρώ το μήνα; Να σας ενημερώσω επίσης ότι ενδιάμεσα, από ΔΕΚ του ΄21 προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία μου (καρκίνος στο πάγκρεας) με δαπανηρές και επίπονες εγχειρήσεις και υποβάλλομαι σε χημειοθεραπεία στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης… Γι/΄αυτό το λόγο έκανα αίτηση για επίσπευση της απόδοσης σύνταξης και ΕΦΑΠΑΞ από 7/22 (χωρίς εμφανή πρόοδο). Με τιμή, πρώην υπάλληλος του υπουργείο Παιδείας (καθηγητής Μαθηματικών – Πληροφορικής).

Ο νόμος λέει πως το 1/4 της σύνταξης παρακρατείται για εξαγορές. Το υπόλοιπο πρέπει ο αιτών να το λάβει….

 

Πηγή: ethnos.gr