Σε παντοπωλείο στο δήμο Βισαλτίας, διαπιστώθηκε παράβαση σχετικά με τη διάθεση προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας.
Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία ανάλωσης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση, τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα, τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους, και τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Αυτόν τον κανόνα ΔΙΕΠΠΥ παραβίασε παντοπωλείο στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Βισαλτίας Σερρών με αποτέλεσμα να επιβληθεί στην Επιχείρηση από τους επιθεωρητές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών πρόστιμο 4.000€.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση επιβολής προστίμου “στο κατάστημα διαπιστώθηκε η διάθεση προϊόντων, για τα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας”.
*Φωτό αρχείου
Πηγή: cibum.gr