ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Βισαλτίας: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 109η επέτειος της μάχης στα «Πλατανούδια» Τερπνής

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 109η επέτειος της Μάχης στα Πλατανούδια Τερπνής, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, στο Ηρώο Τερπνής στη θέση «Πλατανούδια».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Αθανάσιο Μασλαρινό, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνηση, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον εκπρόσωπο της Βουλής κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τερπνής κ. Αθανάσιο Μιχαλάκη, τον εκπρόσωπο της διοίκησης του 10ου Σ.Π. Σερρών Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Μάρκου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών κ. Ευάγγελο Τσιώτα, τον Διοικητή της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών, κ. Ιωάννη Μπαγώτη και την μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Τερπνής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Παναγιώτης Χατζαρόπουλος.

Στην συνέχεια στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με την συμμετοχή σημαιοφόρου των παραστατών του Δημοτικού Σχολείου Τερπνής.

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών – Κώστας Καραμανλής: «Η ηρωική μάχη στα Πλατανούδια της Τερπνής και η απελευθέρωση της Νιγρίτας σηματοδοτεί μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας. Με υπερηφάνεια εμείς οι μακεδόνες στεκόμαστε και τιμούμε σήμερα όσους πέσανε, γιατί πρέπει να στεκόμαστε όλοι οι έλληνες με δέος μπροστά σε αυτόν τον πατριωτισμό που είναι άλλωστε και μία διαχρονική αρετή των ελλήνων. Όμως αυτή η μέρα σήμερα μπορεί να μας φέρει ακόμα ποιο κοντά στη σημερινή Ελλάδα και πρέπει όλοι να μην ξεχνάμε ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων πέρα από την αποτρεπτική δυνατότητα που δίνει, στην ουσία μας δίνει ασφάλεια, πρόοδο, ευημερία. Και αυτό είναι που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι που κάνει ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Διότι αν δεν ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύς τότε δεν θα έχουμε ούτε ασφάλεια, ούτε πρόοδο, ούτε ευημερία. Ειδικά σε μία περιοχή που όπως όλοι βλέπουμε τον τελευταίο καιρό έχει πολλά γεωπολιτικά δεδομένα».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Σερρών: «Βρισκόμαστε στην Τερπνή και τιμούμε τους ήρωες μας, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι αυτή η χώρα ελεύθερη. Εδώ στη μάχη στα Πλατανούδια κρίθηκε η έκβαση όλου αυτού του αγώνα που έγινε εδώ. Να μην ξεχνούν μερικοί ότι κάποτε οι σημερινοί σύμμαχοι μας δεν ήταν σύμμαχοί μας. Όσον αφορά στη Μακεδονία, ήθελαν πάρα πολλοί να πατήσουν το πόδι τους και να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία μας. Αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε. Βεβαίως επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας αλλά πρέπει να γνωρίζουμε καλά την ιστορία μας και πρέπει να τιμούμε τους ήρωες μας. Είμαστε περήφανοι που είμαστε απόγονοι αυτών των ηρώων».

Αθανάσιος Μασλαρινός – Δήμαρχος Βισαλτίας: «109 χρόνια περάσανε από τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού και των κατοίκων της περιοχής για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί και δύσκολοι, θα έλεγα ότι θα έπρεπε όλοι να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις μας. Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά και ελεύθερα.

Αθανάσιος Μιχαλάκης – Πρόεδρος Κοινότητας Τερπνής: «Σήμερα η Τερπνή γιορτάζει την 109η επέτειο της Μάχης στα Πλατανούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στους Τερπνιώτες ήρωες και στους Έλληνες στρατιώτες που απέτρεψαν τα βουλγαρικά στρατεύματα να εισέλθουν στην περιοχή μας. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους».