ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ επι του σχεδιασμού των τεχνικών προδιαγραφών της μελέτης με αριθμό 38/2020 για τον διαγωνισμό «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» έπειτα από την πρόσκληση στις 09/07-2020 του Δήμου Σερρών για ανοιχτή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς. ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Sports and play / Κων/νος Τόλιος Εργοστάσιο κατασκευής οργάνων παιδικών χαρών – Εξοπλισμός πόλης Αμμουδιά – Σερρών
Παρατηρήσεις:
1. Εντός των τεχνικών περιγραφών/εκθέσεων της μελέτης δεν γίνεται παρουσίαση των προτεινόμενων διαρρυθμίσεων των χώρων παιδικής χαράς που θα κατασκευαστούν. Μια ολοκληρωμένη κάτοψη του χώρου, που πρόκειται να διαμορφωθεί, είναι απαραίτητη για την κατανόηση των μελλοντικών παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν καθώς επίσης μια φοτορεαλιστική απεικόνιση είναι χρήσιμη για την παρουσίαση του χώρου στο ανειδίκευτο κοινό.
2. Στα άρθρα 32 και 33 γίνεται αναφορά για πλήθος εργασιών οι οποίες δεν μπορούν να προσμετρηθούν σε διαγωνισμό προμήθειας. Οι εργασίες είναι τέτοιες που δεν περιγράφονται καν στην συγκεκριμένη προμήθεια αλλά αντ’ αυτού γίνεται αναφορά σε οικοδομικά άρθρα και άρθρα οδοποιίας τα οποία περιγράφονται σε Έργα και δεν είναι γνωστά σε προμηθευτές πάρα μόνο σε εργολάβους.
3. Εντός της μελέτης δεν υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός των επιμέρους άρθρων ώστε να μπορέσει να γίνει αξιολόγηση της προμήθειας. Συνήθως σε μελέτες υπάρχουν προμήθειες που, οικονομικά, δεν ανταποκρίνονται στην αγορά έχοντας ως αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να κρίνονται άγονοι λόγω της μη προσέλευσης διαγωνιζόμενων.
4. Το ποσό της συνολικής προμήθειας είναι πάρα πολύ μεγάλο για την προμήθεια μόλις 8 παιδικών χαρών. Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στις 429.000,00€ (με ΦΠΑ24%) για μόλις 8 παιδικές χαρές ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα εντός του ίδιου νομού, ο Δήμος Ηράκλειας δημοπράτησε 14 παιδικές χαρές για το ποσό των 274.038,14€.
5. Οι πιστοποιήσεις που απαιτούνται από τις κατασκευάστριες εταιρείες των εξοπλισμών παιδικών χαρών και των δαπέδων είναι μόλις δύο πιστοποιητικά (ISO 9001 και ISO 14001), τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις απαιτητικές υποχρεώσεις/πιστοποιήσεις ενός κατασκευαστή εξοπλισμών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών. Η απαίτηση κατοχής μόνο αυτών των δύο πιστοποιητικών θέτει πάρα πολύ χαμηλά τον πήχη με αποτέλεσμα να μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση σε τόσο σημαντικές κατασκευές που η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο.
——————-
Παρατηρήσεις της εταιρίας με την επωνυμία «GOGROW ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ι.Κ.Ε.» που εδρεύει στις Σέρρες (οδός Ιπποκράτους 37, Άγιος Ιωάννης), με Α.Φ.Μ. 800851797 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Εμμανουήλ Τσακλίδη του Κωνσταντίνου, τηλ. Επικοινωνίας 6948276755, e-mail: info@gogrow.gr
Η εταιρία μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Αμφίβολη ποιότητα των υπό προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών κατασκευασμένων από ξύλο Τα όργανα παιδικών χαρών κατασκευασμένα από υλικά ξυλείας έχει διαπιστωθεί ότι είναι μειωμένης αντοχής και αμφίβολης ποιότητας και την κατάσταση αυτή την γνωρίζει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ίδιου του Δήμου Σερρών.
Άλλωστε είναι γνωστή στον τομέα των κατασκευών στο εξωτερικό η αντικατάσταση των ξύλινων παιδικών χαρών με μεταλλικές λόγω αντοχής των υλικών, φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής των εταιρειών, και φυσικά καλύτερης παρουσίασης.
Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι έχουν μειωθεί και οι εταιρίες παρασκευής ξύλινων παιδικών χαρών στην Ευρώπη. Η άμεση φθορά των ξύλινων παιδικών χαρών αποδεικνύεται από τα όργανα που έχει ήδη τοποθετήσει ο Δήμος Σερρών σε παιδικές χαρές στις περιοχές του Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού, του Ι.Κ.Α. και του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, οι οποίες αν και έχουν τεθεί σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2018, μέσα σε μόλις 24 μήνες (και παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους 3 μήνες ήταν και εκτός λειτουργίας λόγω του Κορωνοιού) παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, κακής συντήρησης και εγκατάλειψης.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα υλικά ξυλείας είναι ευαίσθητα στην διαρκή έκθεση στις τοπικές καιρικές συνθήκες και δεν ενδείκνυνται για δημόσια χρήση σε ανοικτούς
χώρους. Πέραν τούτου, απαιτούν αυξημένο κόστος συντήρησης το οποίο ο Δήμος δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να διαθέσει. Αντιθέτως, στις δημόσιες υπαίθριες παιδικές χαρές θα πρέπει να τοποθετούνται όργανα που έχουν κατασκευαστεί για εγκατάσταση σε εξωτερικούς χώρους και για να υπόκειται σε διάφορες περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι σύγχρονες κατασκευαστικές εταιρείες οργάνων παιδικών χαρών στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πλέον υλικά σύγχρονα, πιο ανθεκτικά στην έκθεση σε εξωτερικούς χώρους δημόσιας χρήσης και στη διάβρωση.»